Trebamo li uopće zaređene svećenike?

Tockazarez.hr

23.09.2023

Trebamo li uopće zaređene svećenike?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Teolog i katolički svećenik Martin Ebner podržava tezu da Crkvi nisu potrebni zaređeni svećenici, jer ređenje vodi do nadmoći određene osobe.

Bibličar iz Bonna Martin Ebner vidi “opasnost” u svećeničkom ređenju. Umjesto toga zagovara druge oblike slavljenja euharistije. Tijekom ređenja događa se superordinacija i sakralizacija osobe, kazao je Ebner u petak u razgovoru za švicarski portal “kath.ch”. Vjernicima u zajednicama treba dati “službeni mandat”, jer bi lokalna zajednica trebala biti na prvom mjestu.

Ebner predlaže da vjernici iz zajednice biraju članove za “određenu dužnost” na određeno vrijeme. “Oni rade zajedno u timovima, a to sprječava fokus na jednu osobu, a time i klerikalizam”, kazao je Ebner. To također znači da strani svećenici više nisu raspoređeni u zajednicama čiju kulturu i jezik jedva razumiju. Osim toga, biskup mora navesti razloge ako ne želi povjeriti takvu službu određenoj osobi. Također je potrebno teološko promišljanje o tome može li se povjeriti laicima takva služba u zajednicama.

Žene kao svećenice? To je “samo” zamka…

Na temelju ovih razmatranja, Ebner smatra “zamkom” kada žene traže svećeničko ređenje. “Zato što se vraćaju starom sustavu, koji je napravio jaz između vjernika i Boga. Žene se stoga prisiljavaju na korzet – i ne znam mogu li se onda otrgnuti iz toga”, kazao je teolog iz Bonna.

Na pitanje je li njegova ideja i dalje katolička, teolog je odgovorio da je razbio onaj stari model “katoličke, centralizirane crkve 19. stoljeća. Ebner je dodao: “Ali što je katoličko? Da su službe dodijeljene samo muškarcima u celibatu? Činjenica da isključujemo žene, je li to kršćanstvo?” Zato što je 19. stoljeće donijelo prekid s tradicijom prvih stoljeća u Katoličkoj crkvi, mogući su novi modeli.

Martin Ebner već godinama tvrdi da kršćanstvo ne treba zaređene svećenike i da ih Krist ne želi. Kršćansko svećenstvo kakvo danas postoji pojavilo se početkom trećeg stoljeća. Tada su se starješine svjesno postavile u analogiju sa starozavjetnim svećenicima s ciljem da ih financiraju njima slični vjernici. To bi dovelo do profesionalizacije, klasne formacije i sakralizacije zaređenih ljudi. Ebnerova knjiga “Treba li Katolička crkva svećenike?” objavljena je u jesen 2022. godine. Ebner je inače svećenik i držao je katedru Novog zavjeta na Sveučilištu u Münsteru od 1998. do 2011. godine. Od 2011. do umirovljenja 2019. predavao je ovaj predmet na Sveučilištu u Bonnu. (katholisch.de)