Turski isusovac rođen u Njemačkoj postao novi pomoćni biskup u Anatoliji

Tockazarez.hr

02.09.2023

Turski isusovac rođen u Njemačkoj postao novi pomoćni biskup u Anatoliji

Foto: Vatican News

Turski isusovac rođen u Njemačkoj, koji je prešao s islama na katoličanstvo, p. Antuan Ilgit imenovan je pomoćnim biskupom u turskoj Anatoliji, izvijestio je u utorak 29. kolovoza Kathpress.

Papa Franjo imenovao je 28. kolovoza 2023. 51-godišnjeg p. Antuana Ilgita, koji je rođen u Njemačkoj u obitelji turskih doseljenika, pripadnika sunitskog islama, naslovnim biskupom Tubernuce i pomoćnim biskupom Apostolskog vikarijata Anatolije.

Nakon što je rano djetinjstvo proveo u Njemačkoj, s roditeljima se vratio u Tursku i u Ankari je završio studij ekonomije. Ondje je prešao na kršćanstvo i 1997. kršten je u kapelici svete Terezije od Djeteta Isusa u Ankari. U isusovački red stupio je 2005. i postao prvi isusovac s turskim državljanstvom. Uz tursko, posjeduje i talijansko državljanstvo.

Od 2017. Ilgit predaje moralnu teologiju i bioetiku na Papinskom teološkom fakultetu južne Italije sa sjedištem u Napulju. Prema informacijama iz Vatikana, Ilgit uz materinji turski govori talijanski, engleski, španjolski i francuski.

Mons. Ilgit kao pomoćni biskup bit će prvi suradnik apostolskog vikara Anatolije Paola Bizzetija. Apostolski vikarijat Anatolije obuhvaća istočnu polovicu Turske, a sjedište mu je u Iskrenderunu. Obuhvaća manje od 2.000 vjernika, dok u zapadnom dijelu Turske živi više od 10.000 katolika. (kathpress/ika/vaticannews)