Zašto Kaptol nije spriječio kontroverzni skup u Zagrebu?

Mario Trifunović

18.11.2023

Zašto Kaptol nije spriječio kontroverzni skup u Zagrebu?

Foto: Pixsell/Oliver Weiken/DPA

Za ultradesničarski skup na kojem će zvijezda biti njemački kardinal Müller, žestoki protivnik pape Franje, Kaptol je navodno doznao iz medija. Müller je 2016. primio počasni doktorat Hrvatskog katoličkog učilišta.

Nedavno smo u 24sata pisali o Papinom glavnom kritičaru i teoretičaru zavjera, kardinalu Gerhardu Mülleru, koji ovih dana stiže u Zagreb na Međunarodnu konferenciju koju organizira Teološki odjel u Zadru s ultrakonzervativnom skupinom, tzv. “Apologetskom udrugom” kontroverznog Ivana Poljakovića. Organizatori su na internetu objavili program konferencije koji otkriva još neke druge zanimljivosti.

Naime, voditelj konferencije, na kojoj sudjeluju katolički svećenici i dvojca biskupa, trebao je biti poznati odvjetnik Dario Čehić, bivši član Nadzornog odbora Ine i Škorin čovjek s izborne liste Domovinskog pokreta za parlamentarne izbore. Zbog pokušaja podmićivanja Čehić je prije godinu dana nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora. Presuda riječkog Županijskog suda uključila je pored zatvorske kazne i mjeru zabrane obavljanja djelatnosti odvjetnika na tri godine.

Nudio novac sudskom savjetniku

Čehić, koji će voditi ovaj ultradesničarski skup u Zagrebu, u više je navrata telefonski tražio od sudskog savjetnika u rovinjskoj ispostavi Općinskog suda, da što ranije zakaže ročište “radi utvrđivanja vrijednosti nekretnine”. Dalje: “Sud je ocijenio dokazanim da je tada sudskom savjetniku ponovio raniji zahtjev, te tražio da u tom predmetu radnje u postupku poduzima brže, kako bi se predmet okončao do kraja godine”.

Kako bi Čehić dobio ono što traži, u svoj je rokovnik upisao: “ZA VAS 20.000 KN” te ga okrenuo prema sudskom savjetniku, a pritom mu potvrdio namjeru da će mu dati ispisani novčani iznos. Sudski savjetnik na to nije pristao. Vijeće riječkog suda tada je odredilo da je Čehić dužan podmiriti troškove kaznenog postupka.

Ipak su organizatori u zadnji tren odlučili da Čehić neće biti voditelj. U programu naveli su dr. Anitu Pešo kao voditeljicu.

Na Kaptolu navodno doznali iz medija

Na naš upit vezano za konferenciju i dolazak kardinala Müllera, Zagrebačka nadbiskupija nije odgovorila. Ipak su ovu kontroverzu za 24sata komentirala dva dobro upućena svećenika, koji su htjeli ostati anonimni. Jedan od njih kaže kako su na Kaptolu za ovu konferenciju navodno doznali iz medija.

– Kutlešino višestruko citiranje kardinala Saraha u propovijedima i izostanak vidljive reakcije na najavljeno zagrebačko gostovanje kardinala Müllera, jasnog Papinog kritičara kojemu je HKS ranije dao počasni doktorat, govori dosta o starom i novom zagrebačkom nadbiskupu i njihovom odnosu prema papi Franji. Müller je također stari prijatelj Ratka Perića, biskupa znanog kao protivnika Međugorja – kazao je naš prvi sugovornik.

Drugi sugovornik, također dobro upućeni svećenik, više se ne čudi ovakvim pojavama u tzv. “Crkvi u Hrvata”.

– Nije mi čudno, s obzirom na stanje Crkve u Hrvatskoj u kojoj dominira suprotstavljanje papi Franji, da se ovakva konferencija organizira baš u Zagrebu. Još manje me čudi kad vidim tko su organizatori i suorganizatori – rekao nam je.

– Vi ste o tome već pisali, samo bih dodao, ono što se namjerno prešućuje i sakriva u vezi Teološko-katehetskog odjela u Zadru koji je suorganizator konferencije: Prema naputku o visokim učilištima religijskih znanosti, koje je donijela Apostolska Stolica, trebalo je od Apostolske Stolice zatražiti uspostavu Teološko-katehetskoga odjela u Zadru – komentirao je.

Tome je dodao kako je zadarski teološki odjel trebao biti povezan s nekim Katoličkim bogoslovnim fakultetom te da je Apostolska Stolica trebala odobriti studijske programe i njegov statut.

– Iz javno dostupnih informacija taj Odjel nije uspostavljen od Apostolske Stolice koja nije odobrila studijske programe ni njegov Statut niti je povezan s nekim Katoličkim bogoslovnim fakultetom i sad taj i takav Odjel tobože brani vjeru s kontroverznom tzv. vjerskom organizacijom”, ističe naš sugovornik. Prema informacijama, Teološki odjel u Zadru ove je godine upisao samo četiri studenta. Broj upisanih studenata najbolje govori o važnosti i atraktivnosti tog Odjela. Kako je moguće da Država, odnosno porezni obveznici financiraju sve profesore za tako mali broj studenata? A prema spomenutoj odredbi Svete Stolice, ovakvi odjeli ne smiju imati manji ukupni broj od 75 redovitih upisanih studenata da bi mogli postojati – kazao je.

Konferencija protiv vizije pape Franje

– Ova konferencija, s obzirom na organizatore i sudionike, od kojih glavnu riječ ima kardinal Muller, protivi se viziji sinodalne Crkve kojoj svi pripadaju i slušaju jedni druge, a na koju nas potiče papa Franjo. Papa smatra da je sinodalna Crkva ono što Bog od Katoličke crkve očekuje u trećem tisućljeću, a kardinal Muller jasno tvrdi da je Sinodalni put Crkve protukatolički, te tvrdi da papa Franjo iznosi teze suprotne Božjoj riječi. On se dakle izravno suprotstavlja Papi, a mi ga u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, dočekujemo raširenih ruku, omogućava mu se glavna riječ na spomenutoj konferenciji, slavljenje mise, vjerojatno susret s nadbiskupom Kutlešom – komentirao je.

Nadalje je kazao kako je vizija pape Franje u ovom trenutku za Katoličku crkvu presudna, jer stavlja naglasak na otvorenost i osluškivanje svih, ne samo biskupa.

– Za današnju evangelizaciju, kad se svijet na mnogim područjima raspada i hitno treba evanđelje nade, mira, djelotvorne ljubavi, presudna je vizija sinodalne Crkve i samo otvorene rasprave Sinode vode Crkvu naprijed. Dobiva se dojam da su biskupi u Hrvatskoj daleko od ljudi, da nemaju hrabrosti osluškivati njihova stajališta, pogotovo ona koja sadrže neslaganja – zaključio je naš sugovornik.

Markićkin portal: Müller najveći branitelj katoličke vjere

Na portalu Željke Markić najavili su ovaj kontroverzni skup na koji stiže katolički hardliner i Papin kritičar, kardinal Müller – što samim time govori o stavu prema papi Franji koji prevladava u tzv. “Crkvi u Hrvata”. U prethodnim tjednima njemački je kardinal svako malo davao intervjue desničarskim portalima iz katoličkog svijeta, u kojima je neprestano napadao papu Franju i njegove suradnike. U netom nakon objave obrisanom intervjuu za ultrakonzervativni američki portal “Lifesitenews”, Müller je Papu upozorio da širi krivovjerja (hereze), ali da time još nije ispunio uvjet “formalne hereze”, što bi značilo da Franjo više ne bi bio papa.

To nije sve: Müller je također optužio poznatog isusovca Jamesa Martina za širenje LGBT propagande. Martin je bio jedan od sudionika na Svjetskoj sinodi u Vatikanu. Njih dvojica su se tada sreli, pa je Martin potom objavio fotografiju na društvenim mrežama, a ispod napisao da mu je bila “velika čast” sresti Müllera. Da ovaj tako ne misli, pojasnio je kasnije u razgovoru za jedan talijanski portal u kojemu je eksplicitno naglasio, da nipošto ne podržava Martina i njegovo zalaganje za LGBT-vjernike. Zato je nekoliko puta kritizirao biskupe i kardinale zbog ležernog odijevanja na Sinodi, kako bi objasnio svoje nošenje duge crne mantije i crvene kapice u znaku “pravovjernosti” i “poštovanja”.

Stekao u Hrvatskoj ugled zbog stavova o Stepincu

Müller nije prvi put u Hrvatskoj: naime, u studenom 2016. posjetio je Zagreb kako bi primio počasni doktorat koji mu je dodijelilo Hrvatsko katoličko sveučilište. Tad je izjavio pred uglednicima javnog, političkog i crkvenog života kako se nada da će biti “nadvladane sve laži i klevete o Alojziju Stepincu” i da ne zna zašto se neki protive Stepinčevoj kanonizaciji, uključujući papa Franjo.

U katoličkim krugovima tzv. “Crkve u Hrvata”, Müller nije samo zbog Stepinca stekao ugled, nego i zbog svojih stavova. Žestoki je protivnik pričešćivanja razvedenih. Protivi se ređenju žena za svećenice. Homofobiju smatra izmišljotinom, a skandale seksualnog zlostavljanja medijski preuveličanima. Kao biskup Regensburga ograničio je laicima sudjelovanje u važnim odlukama njegove biskupije. Njegova je vizija Crkve klerikalna, dok je Franjina ta koja uključuje sve, ne samo biskupe, kardinale i svećenike, nego i laike, muškarce i žene. Zato što potvrđuje narativ o Stepinčevoj svetosti, omiljen je među kaptolskim klerom i hrvatskim vjernicima kojima se neprestano nameće Stepinac kao jedino rješenje za sva crkvena i politička pitanja, bez obzira na papu Franju i njegovo mišljenje.

Objavljeno u 24sata, 16. 11. 2023.