Zeleno svjetlo iz Vatikana: Teolog ipak dobio potvrdu

Tockazarez.hr

03.04.2024

Zeleno svjetlo iz Vatikana: Teolog ipak dobio potvrdu

Foto: KNA

Vatikan je potvrdio moralnog teologa Lintnera za dekana u Brixenu.

Moralni teolog Martin Lintner postaje dekan Filozofsko-teološkog sveučilišta u Brixenu. Kako je biskupija priopćila u srijedu, mjesni biskup Ivo Muser dobio je za Lintnera potrebno odobrenje Vatikana, takozvani “Nihil obstat”. Lintner će na dužnost stupiti 1. rujna.

U lipnju prošle godine je Filozofsko-teološko sveučilište (PTH) u Brixenu objavilo da je vatikanski obrazovni dikasterij odbio dati potrebno odobrenje. Kao razlog navedene su Lintnerove publikacije o pitanjima katoličkog spolnog morala. Nekoliko teoloških organizacija i udruga prosvjedovalo je protiv odluke iz Vatikana. Profesori na PTH Brixen također su stajali iza njega. Lintner je tada ipak odlučio da se neće žaliti na odluku. U medijima je glavna kritika tada bila netransparentnost procesa donošenja takvih odluka. Ubrzo nakon toga, biskup Muser je izvijestio o raspravama iza kulisa i istaknuo izglede za dogovor.

Prefekt Fernandez imao je slično iskustvo

U aktualnom priopćenju dalje stoji da je Muser proteklih mjeseci razgovarao i razjasnio otvorena pitanja s odgovornima u Vatikanu. Dikasterij za obrazovanje sada je potvrdilo Lintnera za dekana. “Vijesti koje su mi stigle iz Dikasterija za odgoj i obrazovanje dobre su vijesti za našu biskupiju i za naše sveučilište”, rekao je biskup.

Lintner je još prošle godine u razgovoru za isusovački časopis “America” naglasio kako imenovanje kardinala Victora Manuela Fernandeza prefektom Dikasterija za nauk vjere vidi kao “znak nade”. Samom Fernandezu jednom je uskraćen “Nihil obstat”. Njegov tadašnji biskup, kardinal Bergoglio, zauzeo se tada za njega. (mt)