Crkva u Poljskoj u teškoj je krizi zbog gubitka povjerenja

Tockazarez.hr

29.07.2023

Crkva u Poljskoj u teškoj je krizi zbog gubitka povjerenja

Crkva u Poljskoj je u ozbiljnoj krizi: “Naveli su nas da vjerujemo da problem zlostavljanja u Poljskoj ne postoji, dok su naša vlastita djeca i sama bila izložena toj opasnosti”.

Poljska novinarka Paulina Guzik smatra da je Katolička crkva u Poljskoj u ozbiljnoj krizi. Razlog je suočavanje i spora istraga slučajeva zlostavljanja. Godinama se govorilo da zlostavljanje nije problem u Poljskoj, a danas, kaže Guzik, shvaćamo da to jednostavno nije bila istina.

“Veliko buđenje” za društvo u Poljskoj došlo je 2018. godine, kada je objavljen dokumentarac “Nemoj reći nikome” o zlostavljanju u Crkvi. Tada su vjernici shvatili problem.

“Naveli su nas da vjerujemo da problem zlostavljanja u Poljskoj ne postoji, dok su naša vlastita djeca i sama bila izložena toj opasnosti”, ističe novinarka. Najgori je problem, smatra ona, što počinitelji nikada nisu procesuirani. “To je ljude najviše zaboljelo”.

Iako su pojedine institucije i odgovorni napravili dobar posao u procesuiranju i prevenciji, za vjernike je kriza još uvijek neriješena. “Ne znamo brojke i dimenzije skandala”, objašnjava novinarka. Nadalje nije poznato koji su počinitelji i kako su kažnjeni. “Do danas nije bilo studije, naprosto nedostaje transparentnosti.”

Biskupska konferencija upravo osniva komisiju, no za njezino će konstituiranje trebati dosta vremena. Proći će mnogo vremena dok ne riješimo skandal zlostavljanja u Poljskoj, kaže Guzik. Taj je skandal jedan od glavnih razloga za sekularizaciju u Poljskoj. Vjernici, a pogotovo oni mlađi, pomalo gube strpljenje, jer su svjesni što se događa u Katoličkoj crkvi.

Posljednjih godina razmjeri skandala zlostavljanja postali su jasniji u Poljskoj. Izvještaj u dnevnim novinama  “Rzeczpospolita” iz svibnja govori o najmanje 1100 maloljetnika koji su bili žrtve zlostavljanja. Nadbiskup Wojciech Polak kazao je u vezi sa žrtvama da je “sramotno što desetljećima ne primjećujemo nepravdu i njihovu patnju”. (mt)