Marko Rupnik isključen iz isusovačkog reda

Tockazarez.hr

15.06.2023

Marko Rupnik isključen iz isusovačkog reda

Početkom lipnja je Marko Rupnik unatoč zabrani gostovao u Mostaru i na otoku Hvaru. Zbog kršenja naredbi i odbijanja poslušnosti isključen je iz isusovačkog reda.

Svećenik i umjetnik Marko Rupnik, koji je pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja, isključen je iz isusovačkog reda. Odluka je donesena “zbog njegovog tvrdoglavog odbijanja zavjeta poslušnosti”, stoji u pismu poglavara Johana Verschuerena. Rupniku su nametnuta ograničenja vezana za svećeničku službu i umjetničke aktivnosti. Uz to mu je bilo zabranjeno putovati van Italije. Rupnik se toga nije držao, a kako piše Verschueren u svom pismu, on je “u više navrata kršio” nametnuta mu ograničenja. Sada Rupnik ima 30 dana za žalbu, a nakon tog razdoblja otpust će postati konačan.

Podsjetimo da je slovenski svećenik i umjetnik početkom lipnja boravio u Mostaru i na otoku Hvaru, gdje je nastavio svojim radom kao da se ništa nije dogodilo. Kako piše talijanski portal Domani, hercegovački su fratri zvali Rupnika da završi radove u njihovoj crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru.

Istog su ga dana vidjeli i na otoku Hvaru, gdje ga je pozvao hvarski biskup Ranko Vidović. Dok je Vidović još bio župnik Gospe od Otoka u Solinu, svečano je otvorena crkva Svete Obitelji u istom gradu, čija je unutrašnjost “ukrašena” Rupnikovim mozaicima i freskama. Godinu dana kasnije mu je grad Solin za biskupsko ređenje poklonio pastirski štap, također Rupnikove izrade.

Da na tome neće stati, otkrila je novinarka talijanskog portala Domani. Kaže da je Vidović angažirao Rupnika oko obnove kapele u biskupskom dvoru na Hvaru, ali da se time ne slažu baš svi. Primjerice generalni vikar hvarske biskupije Stanko Jerčić koji smatra neprimjerenim da svećenik koji je pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja preuzima rad na kapeli.

mt