Nadbiskup Uzinić: “Govore da želim sebe medijski istaknuti”

Tockazarez.hr

12.06.2023

Nadbiskup Uzinić: “Govore da želim sebe medijski istaknuti”

Foto: HRT

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 komentirao je slučaj pedofilije: “Moramo poslati poruku da su žrtve na prvom mjestu i da nećemo tolerirati takvo ponašanje među svećenicima”.

Nedavno je riječki nadbiskup Mate Uzinić u više navrata istupio u javnosti i komentirao slučaje pedofilije u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Tijekom emisije bilo je i govora o moliteljima na trgovima, o Hodu za život i o celibatu.

Uzinić je na početku emisije progovorio o slučaju u Riječkoj nadbiskupiji:  “Kad sam u ovom prvom slučaju pročitao priznanje osobe koja je bila optužena, da se to događalo djeci od 6 do 13 godina… Način na koji on to opisuje, to je zaista šokantno. Bilo me sram dok sam čitao te stvari. Znao sam da imam dužnost obavijestiti Svetu Stolicu i da moram obavijestiti javnost o tome”, kazao je.

“Ti ljudi su trebali služiti Bogu i braniti i štititi tu djecu, a oni su iskoristili tu djecu da bi zadovoljili svoju pohotu”, rekao je Uzinić u emisiji te kritizirao ponašanje Crkve koja je nažalost štitila one koji su činili zlo. “Želeći štititi instituciju i one koji su predstavnici te institucije, zaboravili smo da nismo mi ta institucija, nego smo zajednica Božjeg naroda u kojoj prednost imaju oni koji su mali. Velika kriza Crkve je to što je Crkva, želeći štititi sve, štitila one koji su činili zlo.”

Celibat bi trebao biti slobodan izbor

Nadalje se osvrnuo i na kolege biskupe. Neki smatraju da se Uzinić tako želi medijski eksponirati. “To nije tema s kojom bi itko pametan želio ući u medije, ali je to tema o kojoj moramo govoriti na svim razinama. Moramo poslati poruku da su žrtve na prvom mjestu i da nećemo tolerirati takvo ponašanje među svećenicima.”

Tijekom emisije došlo je i do teme celibata. Upitan o mogućoj povezanosti pedofilije s celibatom, Uzinić je istaknuo istraživanja koja su pokazala da to nema veze jedno s drugim. “Seksualni odnos sa ženskom osobom je jedno, pedofilija je nešto sasvim drugo. Neki pokušavaju povezati pedofiliju s homoseksualnošću, ali ni to nema veze jedno s drugim.”

On smatra da bi celibat trebao ostati, “ali bi trebao biti slobodan izbor. Moramo raspravljati o tome je li u budućnosti celibat održiv.”

O novim pojavama ili “fenomenima” u Hrvatskoj

Bilo je i govora o aktualnim “fenomenima”, kako ih je nazvao voditelj emisije, kao što je to primjerice molitva na trgovima diljem Hrvatske. Uzinić je komentirao kako se radi o uvozu iz drugih zemalja te da se molitva i klečanje zloupotrebljava za nešto drugo. Nadalje je istaknuo kako bi se službena Crkva trebala ograditi od toga: “Ja se bojim da smo mi u Crkvi u Hrvatskoj, mi koji smo na određenim mjestima, da nismo dovoljno hrabri za ukazivanje na zloupotrebe vjere,” kazao je Uzinić.

Vezano za Hod za život kazao je, da se po tom pitanju neće puno promijeniti samo zato što neki hodaju te da “takve manifestacije ne doprinose puno”. Dodao je: “Čak i ako se pobačaj zabrani, situacija se neće riješiti i samo će porasti broj ilegalnih pobačaja. Jedini način da se to promijeni je evangelizacija. Mislim da ti hodovi nisu način na koji Crkva trebala djelovati”.

Cijela se emisija može pogledati na ovom linku. (mt/tz/index/hrt)