Papa Franjo na Sinodu poziva iste teologe kao ranije Mate Uzinić

Mario Trifunović

19.07.2023

Papa Franjo na Sinodu poziva iste teologe kao ranije Mate Uzinić

Zanimljivost je da papa Franjo poziva na Svjetsku sinodu upravo one teologe koje je Mate Uzinić prethodno zvao na Ljetnu školu teologije u Dubrovniku i Mediteranske teološke susrete u Lovranu.

Ovogodišnji Mediteranski teološki susreti okupili su 68 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Makedonije, a Riječka nadbiskupija ih već drugi put organizira u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Među katoličkim, pravoslavnim i protestantskim studentima i teolozima nalaze se i petero uglednih predavača svjetskog glasa koji na ovom sedmodnevnom okupljanju raspravljaju o temi „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, koji je pokrenuo ove susrete još kao dubrovački biskup pod nazivom „Ljetna škola teologije“, u svom pozdravnom govoru naglasio je važnost slušanja, što i sam papa Franjo neprestano ističe.

– Kakva smo Crkva ili kakve smo crkve, i kakva Crkva i kakve crkve želimo biti – pitao je Uzinić okupljene sudionike na otvorenju Mediteranskih teoloških susreta u ponedjeljak, 17. srpnja.

– Je li evanđelje koje naviještamo samo za odabrane ili je za sve? Služi li ono izdvajanju od svijeta ili uranjanju u svijet, noseći sve njegove boli, tuge, žalosti i radosti? Je li evanđelje oružje koje koristimo protiv bezbožnoga svijeta ili je ono pak Radosna vijest koja mijenja i nas i svijet s ciljem suradnje, solidarnosti i međusobne ljubavi, s ciljem utjelovljenja Radosne vijesti u naša društva i zajednice? Što Crkvu čini Crkvom, a što Crkvu čini sektom? Papa Franjo poziva nas da gradimo sinodalnu Crkvu, “Crkvu slušanja”. To je Crkva u kojoj svatko ima što naučiti dok se uzajamno slušamo i slušamo Duha Svetoga, Duha istine – istaknuo je nadbiskup Uzinić.

Svjetski ugledni predavači

Među predavačima su ugledni teolozi iz regije i Europe: svjetski poznati katolički teolog i dominikanac Timothy Radcliffe, kojeg je papa Franjo nedavno pozvao na svjetsku Sinodsku skupštinu, Rebeka Anić, sestra franjevka i znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, pravoslavni teolog Davor Džalto, profesor religije i demokracije na Odjelu za Studij istočnog kršćanstva na University College u Stockholmu i Hans-Peter Grosshans, profesor sistematske teologije i ravnatelj Instituta za ekumensku teologiju na Evangeličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Münsteru.

Američki isusovac, urednik uglednog časopisa „America“ i savjetnik za komunikaciju u Vatikanu James Martin održao je online predavanje na temu: „Isus poseže prema marginama: što vidimo u evanđeljima?”.

Martina je papa Franjo nedavno imenovao članom opće skupštine Svjetske sinode, a u nedavnom razgovoru za Točku Zarez govorio je pored ostalog i o „kulturi susreta“ što papa Franjo neprestano ističe i traži od Katoličke crkve.

Papa Franjo i Mate Uzinić slično misle

Da Mate Uzinić i papa Franjo slično misle nije posebna novost, ali to također pokazuje činjenica da obojica stavljaju naglasak na susret, dijalog i slušanje. A druga jedna zanimljivost je da papa Franjo poziva na Svjetsku sinodu upravo one teologe, koje je Mate Uzinić prethodno zvao na Ljetnu školu teologije u Dubrovniku i Mediteranske teološke susrete u Lovranu. Među njima su ovogodišnji predavači Timothy Radcliffe i James Martin kao i ugledni češki teolog i profesor Tomaš Halik koji je još 2021. sudjelovao na ovoj vrsti susreta u Dubrovniku.

Halik je za službeni vatikanski medij „Vatican News“ naglasio kako je “izvrsno okupljati mlade kršćane otvorenog uma, dajući im poticaje za raspravu i mjesto za druženje”. Osim toga, jedno je od predavanja na Mediteranskim teološkim susretima od prošle godine održao kardinal Mario Grech, glavni tajnik Sinode.

Mediteranski teološki susreti često su bili meta raznih napada, diskreditacija, pa se pokušavalo zaustaviti ovaj projekt jer su neki smatrali da se studente truje progresivnim idejama. Ipak se vidi da je smjer i program upravo onakav kakvog papa Franjo promiče i želi za Katoličku crkvu.