Papa Franjo se priprema na odlazak

Tockazarez.hr

25.05.2023

Papa Franjo se priprema na odlazak

Stefano Spaziani / Romano Siciliani

U  konstituciji “Praedicate Evangelium” jedna funkcija za vrijeme tzv. sede vacante nije bila regulirana. Franjo je i tu nejasnoću razjasnio i do kraja definirao u tzv. reskriptu.

Franjo je konačno definirao jedan detalj koji će postati važan u trenutku kada završi njegov pontifikat. Naknadnim reskriptom, koji je već stupio na snagu, odredio je da generalni revizor Svete Stolice ostaje na svojoj dužnosti tijekom perioda tzv. upražnjene stolice između dva pontifikata.

Nakon što se papa Franjo povuče ili umre, mjesto poglavara Katoličke crkve ostaje upražnjeno do izbora novog poglavara, odnosno započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante). U ovom prijelaznom periodu generalni revizor je podređen samo kardinalu koji obnaša dužnost komornika (“camerlengo”). Reskript, kojeg je potpisao kardinal državni tajnik Pietro Parolin, objavio je jučer Tiskovni ured Vatikana.

Papa Franjo je ured generalnog revizora za financijska pitanja uspostavio 2014. godine. Od 2017. na čelu ovog važnog ureda nalazi se talijanski stručnjak za ekonomiju i financije Alessandro Cassinis Righini (57). Njegova je zadaća kontrolirati bilance svih agencija i ureda Svete Stolice te Vatikanskom vijeću za ekonomiju prijavljivati sve financijske nepravilnosti. U periodu tzv. upražnjene stolice svoj izvještaj će podnositi samo kardinalu komorniku. Ovu službu trenutno obnaša irsko-američki kardinal Kevin Farrel (75). U periodu između dva pontifikata odnosno za vrijeme ispražnjene stolice, on će, uz dekana Kardinalskog zbora, biti jedna od najvažnijih osoba u Vatikanu.

U apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji “Praedicate Evangelium”, koju je Papa proglasio prije godinu dana, nije bilo regulirano tko će obnašati funkciju generalnog revizora za vrijeme ispražnjene stolice. Propisom, koji je sada donesen, spriječit će se tijekom ovog prijelaznog razdoblja eventualne tajne financijske transakcije u vatikanskim institucijama. Za vrijeme upražnjene stolice, prefekti gube svoje ovlasti dok na dužnosti ostaju samo tajnici.

KNA