Papin čovjek za mir: Zašto Europska unija ne čini više?

Tockazarez.hr

21.08.2023

Papin čovjek za mir: Zašto Europska unija ne čini više?

Foto: Canva/KNA/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Papin čovjek za mir traži više napora od Europske unije koja po njemu čini premalo. Pravo pitanje nije gdje je otišao Bog, nego gdje je otišao čovjek, istaknuo je u razgovoru za milanski online portal “Il Sussidiario”.

Papin posebni izaslanik za Ukrajinu, kardinal Matteo Zuppi traži od Europske unije više napora oko okončavanja rata. Po njemu Europska unija čini premalo, “trebala bi učiniti puno više”, kazao je online portalu “Il Sussidiario” iz Milana. Uz to smatra da Europska unija slabo podupire mirovne inicijative te da mora nastojati na sve načine pomoći inicijativama za mir, sljedeći poziv pape Franje za “stvaralački mir”. “Čak je i povratak jednog ukrajinskog djeteta u svoj dom način afirmacije mira i pobjede nad logikom nasilja,” kazao je Zuppi.

Na pitanje zašto Bog dopušta ovaj rat, naglasio je kako Bog ostavlja slobodu da čovjek čini dobro ili zlo, a rat je uvijek rezultat mnogih sudioništva, gomilanje zla koje postaje poput stroja za ubijanje. Pravo pitanje nije gdje je otišao Bog, nego gdje je otišao čovjek, istaknuo je.

Papin čovjek za mir se pored ostalog i dotakao Pravoslavnih crkava. “Nadam se da će oni postati instrumenti mira i pronaći načine za dijalog”, rekao je Zuppi za milanski portal.

U svibnju je papa Franjo imenovao nadbiskupa Bologne i predsjednika Talijanske biskupske konferencije na čelo mirovne misije za okončanje rata u Ukrajini. Nakon posjeta i razgovora u Ukrajini, Rusiji i Washingtonu, Zuppi u skoroj budućnosti namjerava otputovati u Peking. Detalji oko ove “nove” misije još nisu poznati javnosti.

Do sada su svi njegovi sugovornici željeli mir, rekao je Zuppi. No, nažalost, argumenti svih strana vrlo su različiti. “Te razlike ne smiju dovesti do toga da gubimo jasnoću odgovornosti – agresora i napadnutih”, rekao je Zuppi. Mir se ne može postići oružjem nego dijalogom.

Pregovaranje oko humanitarnih pitanja

Prethodnih mjeseci kardinal Zuppi sastao se u Moskvi s jednom od savjetnika predsjednika Vladimira Putina, Jurijem Ušakovim, pisali smo početkom srpnja. Tu je bio i poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril. Ranije u lipnju Zuppi je također posjetio Kijev kako bi razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. “Svi sastanci su bili važni, posebno u humanitarnim aspektima, na koje smo se fokusirali. Ne postoji mirovni plan, niti posredovanje”, rekao je Zuppi tada na nacionalnoj televiziji Rai. “Postoji velika težnja da se nasilje završi i da se ljudski životi sačuvaju, počevši od zaštite malene djece”, naglasio je Zuppi početkom srpnja.

67-godišnji Zuppi je predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Također je povezan sa zajednicom Sant’Egidio, koja je više puta djelovala za Vatikan u delikatnim posredničkim ulogama u međunarodnim sukobima.

Wojtyla je imao sličnu ideju 2003. godine

Podsjetimo da je papa Ivan Pavao II. 2003. godine poslao francuskog kardinala Rogera Etchegaraya u Bagdad na pregovore s tadašnjim predsjednikom Iraka, Saddamom Husseinom, a u Washington talijanskog kardinala Piu Laghiju kod George Busha. Godinama kasnije se pričalo da je kardinal Laghi tada bio iznerviran američkim predsjednikom George W. Bushom, jer nije otvorio pismo Pape već ga ostavio na svom radnom stolu…

Misija tada nije bila uspješna. A ova današnja? Zuppi smatra da se ljudi trebaju odnositi jedni prema drugima poput “braće i sestara”. Kazao je da je to jedini način na koji možemo živjeti zajedno, a ako “nismo svi braća, onda postajemo neprijatelji ili riskiramo da prevlada logika najjačeg.”

Zaključio je da postoji još jedan dublji razlog: “Svi smo mi uistinu braća, jer nas je Gospodin učinio članovima jedne ljudske obitelji.” (mt)