Provincija i nadbiskupija reagirale na skandaloznu propovijed fra Vincetića

Tockazarez.hr

25.08.2023

Provincija i nadbiskupija reagirale na skandaloznu propovijed fra Vincetića

Foto: B.Lukačević/Katolički tjednik

Fra Mato Vincetić održao je skandaloznu propovijed u kojoj od izbjeglica traži da se odreknu svoje vjere da bi dobili hranu. Franjevačka provincija Bosne Srebrene kao i Vrhbosanska nadbiskupija ogradile su se od Vincetićeve propovijedi.

Vincetić je održao skandaloznu propovijed povodom proslave Mlade nedjelje 20. kolovoza u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini. U svojoj je propovijedi istaknuo kako su izbjeglice došli na naše prostore, “a onda oni bezočno, drsko, bezobrazno i bezobzirno dođu i kažu ja sam musliman moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem”.

“Vidi, molim te, došao si iz zemlje gladan, žedan, go i bos. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve one blagodati koje ja imam na Zapadu. Ja zahvaljujem njemu. I sad ti meni naturaš svog Boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, da ja njemu moram i tebi ispunjavati volju, umjesto da kažeš halo pa vidi se ko je…, kome mi trebamo zahvaliti, sve ono bogatstvo i napredak Zapada. Pa Kristu i evanđelju”, kazao je fra Mato Vincetić, inače vojni kapelan u Republici Hrvatskoj i župni vikar spomenute župe.

“Dobro, nije problem, dat ćemo mu da jede, ali on kaže ne smiješ svinjetinu, moraš mu teletinu. Vidite bezobrazluka! Zato je Isus ovoj ženi rekao: Halo, ne može to tako. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, došla si k meni, sad tražiš od mene da ti ja napravim dobro. Nije problem, napravit ću ti dobro, ali ti ćeš opet biti… klanjat se… Ne, ne može. Ostavi se svog Boga, priznaj vjeru u pravoga Boga, pa ćemo ti onda dati sve. Dobit ćeš sve ono što i mi imamo”, zaključio je Vincetić.

“Isus je pomagao svima…”

Oglasila se i Vrhbosanska nadbiskupija koja je poručila da se ograđuje od Vincetićeve propovijedi. U priopćenju za javnost su napisali kako Vincetićeve riječi nisu u skladu s crkvenim naukom.

“Način na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke crkve ni s onim što ona, kako na općojtako i na mjesnoj razini, provodi u svom djelovanju. Isus je pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni’ (Mt 25,34-36)”, naveli su u priopćenju.

Priopćenje iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene

“Fra Matine stavove u dijelu objavljene propovijedi o migrantima muslimanske vjere i o pravovjernosti koja se temelji isključivo na (ne)blagostanju, smatramo kršćanstvu protivnima, a duhu franjevaštva, na poseban način višestoljetnom djelovanju bosanskih franjevaca, sasvim stranima”, naveli su franjevci u priopćenju.

“Napominjemo da Crkva na braću muslimanske vjere gleda s iskrenim poštovanjem (Nostra aetate, 3), a migrante, u svjetlu svetopisamskog, napose Isusovog nauka, smatra svojom braćom i sestrama kojima kršćani duguju ne samo poštovanje nego i konkretnu pomoć. Isusova Radosna vijest, napose njegove zapovijedi ljubavi i milosrđa koje životom želimo ostvarivati, u suprotnosti su s bilo kakvim, osobito ne nasilnim, osvajanjem i suprematskim, odnosno prozelitskim djelovanjem… […] Zato uz iskrenu ispriku svima koje su poruke našega fra Mate Vincetića povrijedile, napose pripadnicima muslimanske vjere i migrantima koje su nepravedne strukture svijeta  i ljudska bešćutnost pokrenule na put u neizvjesnost i nepoznato, napominjemo da ćemo se, u duhu Evanđelja, sv. Franje i tradicije bosanskih franjevaca nastaviti zalagati za mir i dobro među svim ljudima, koje pozdravljamo upravo ovim franjevačkim pozdravom: Mir i dobro!”, piše u objavi na web stranici Franjevačke provincije.

Marko Vučetić: Vjera je ovom fratru oružje koje pokorava…

Kolumnist portala Točka Zarez teolog i filozof Marko Vučetić objavio je na svom Facebook profilu komentar na cijelu situaciju:

“Fra Mato Vincetić poziva migrante da se odreknu svoga boga i svoje vjere i da prihvate njegovog boga, a riječ je, navodno, o Isusu Kristu. Vjera je ovom fratru oružje koje pokorava i ucjena koja ponižava. Nažalost, njegovi stavovi nisu iznimka. Ovoga smo se nagledali i naslušali. Vatikanski ugovori su vjeru deformirali i pretvorili je u gramzljivi, ratnički, ucjenjivački i nezasitni entitet. Bog koji traži da mu se pokloniš ako ne želiš umrijeti od gladi je zadnja hulja. Svećenik koji od ubogog čovjeka traži da se, u zamjenu za hranu i gostoprimstvo, odrekne svoga boga je bešćutna, prežderana hulja”, napisao je Vučetić na Facebooku.