Sinodalni put kao prijetnja jedinstvu Crkve? Čeka se reakcija iz Vatikana

Tockazarez.hr

01.06.2023

Sinodalni put kao prijetnja jedinstvu Crkve? Čeka se reakcija iz Vatikana

Foto: Synodaler Weg / Maximilian von Lachner

Dok predstavnici Katoličke crkve u Njemačkoj čekaju na reakciju iz Vatikana, laički predstavnici Katoličke akcije iz Poljske u Sinodalnom putu vide prijetnju jedinstvu Crkve.

Katolici u Njemačkoj još uvijek čekaju na odgovor iz Vatikana vezano za dijalog oko Sinodalnog puta. Kako otkriva njemački politički tjednik “Die Zeit” u prilogu “Kršćanin i svijet”, predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK) Georg Bätzing i predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) Irme Stetter-Karp pisali su papi Franji i tražili mogućnost predstavljanja rezultata Sinodalnog puta u Rimu.

Na upit Katoličke novinske agencije (KNA), Biskupska konferencija potvrdila je postojanje takvog pisma. Vatikan do sada još nije odgovorio. U pismu Bätzing i Stetter-Karp brane Sinodalni put od optužbi da stvara podjele u Crkvi. “Trebalo je izdržati te napetosti. Nisu se nažalost mogle prevladati sve razlike”, kazali su. “Izričito vas uvjeravamo, Sveti Oče, da Crkvu u Njemačkoj vidimo kao dio sveopće Crkve.”

Kritika iz Poljske

Prigodom susreta s izaslanstvom Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK), poljski predstavnici laika oštro su kritizirali Sinodalni put Crkve u Njemačkoj. “Unatoč plemenitom cilju jačanja kršćanskog svjedočanstva, njemački put nije utemeljen na evanđelju i često je u suprotnosti s načelima vjere”, rečeno je u priopćenju Katoličke akcije. Sinodalni put daje važno mjesto “znakovima vremena”, iako smatraju da je taj pojam nejasan. Reformski proces, kažu Poljaci, predstavlja “prijetnju jedinstvu Crkve” i ne dotiče se glavnog problema, “krize vjere”.

Nadalje navode kako Sinodalni put svojim rezolucijama izbjegava formalnu obvezu, ali u praksi zapravo vrši pritisak na cjelokupnu Crkvu u Njemačkoj. Katolička akcija iz Poljske poziva se u priopćenju na vatikanski odgovor iz srpnja 2022. Tada su upozorili Crkvu u Njemačkoj kako ​​biskupi i laici nisu obvezni prihvatiti nove odluke o pitanjima vjere i morala.

katholisch.de/tz