Zašto žene ne smiju propovijedati na misama?

Tockazarez.hr

25.05.2024

Zašto žene ne smiju propovijedati na misama?

Foto: Pixabay

Teološko znanje i kompetencija ne dolaze s ređenjem, smatra njemački profesor dogmatike i fundamentalne teologije iz Mainza, Oliver Wintzek.

Propovijed je povezana s teološkom kompetencijom, a te se kompetencije ne dobivaju s ređenjem, kaže teolog Oliver Wintzek iz Mainza. On smatra pogrešnim što primjerice trajni đakoni smiju propovijedati na misama, ali ne i pastoralni službenici. “Možemo li si doista priuštiti da se 50 posto glasova ne čuje?” upitao je u nedavnom razgovoru za katolički portal domradio.de.

Već nekoliko godina katolička ženska zajednica (kfd) poziva na “Dan propovjednica” u povodu blagdana apostolice Junije. One time godinama upozoravaju na veliki gubitak u Katoličkoj crkvi s odredbom da samo zaređeni muškarci smiju propovijedati. Da postoje i nešto drukčiji primjeri iz povijesti, pokazala je Ruth Conrad, profesorica homiletike iz Berlina. Ona je podsjetila na opatice iz srednjeg vijeka, koje su preuzimale liturgijske i sakramentalne radnje te propovijedale na bogoslužjima, posebno opatice Las Huelgasa u Španjolskoj.

Opravdano je da žene propovijedaju

U nekim njemačkim biskupijama laici mogu propovijedati, a Sinodalni put nedavno je tražio da takva praksa postane pravilo. Podsjetimo da je iz Vatikana tada stiglo upozorenje, iako je praksa propovijedanja odavno prisutna u nekim njemačkim biskupijama. Vatikanski prefekt dikasterija za liturgiju kardinal Arthur Roche stavio je naglasak na trenutnu praksu i liturgijski propis, koji samo klericima dopušta propovijedanje tijekom misnih slavlja. Roche je kazao da takva odredba ne isključuje laike i ne oduzima im pravo i dužnost naviještanja evanđelja, nego je “potvrda specifičnosti ovog oblika naviještanja”.

Profesor Wintzek ipak misli da ne treba vladati zabrinutost zbog eventualnih upozorenja Vatikana onima koji propovijedaju unatoč zabrani. “Što bi se trebalo dogoditi?”, upitao je profesor, koji je ujedno i svećenik u nadbiskupiji Freiburg. Opravdano je da i žene propovijedaju. “Ove stvari koje se sada ovdje događaju i koje ja zaista pozdravljam zapravo se uklapaju u ono što je temeljna briga: ljudima donijeti poruku evanđelja”.

kna/točkazarez.hr