Američka vlada kritizira progon vjerskih manjina

Tockazarez.hr

19.05.2023

Američka vlada kritizira progon vjerskih manjina

U.S. Institute of Peace

Mučenje, ilegalni nadzor, tzv. logori za preodgoj – ovih je dana američka vlada objavila izvješće o stanju vjerskih sloboda u svijetu. Izvješće se također bavi i progonima kršćana diljem svijeta.

 

SAD kritiziraju progon katoličkih svećenika u Nikaragvi i ugnjetavanje vjernika u Kini, Iranu i Rusiji. Vlade u mnogim dijelovima svijeta nastavljaju progoniti vjerske manjine te se pribjegava mučenjima, ilegalnim nadzorom i tzv. logorima za preodgoj, stoji u ovogodišnjem izvješću američke vlade o vjerskim slobodama, koje je predstavio državni tajnik Antony Blinken na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Što se tiče situacije u Nikaragvi, američki diplomat pozvao se na informacije boraca za ljudska prava u toj srednjoameričkoj državi. Prema aktivistici Marthi Patriciji Molina, više od 160 napada na članove Katoličke crkve zabilježeno je za vrijeme vladavine Daniela Ortege. Američki državni tajnik naveo je biskupa Rolanda Alvareza kao najistaknutiji primjer. Ovaj prema nikaragvanskoj vladi kritični biskup u veljači je osuđen na 26 godina zatvora nakon što je odbio da ga Ortegina vlada deportira u SAD.

Blinken je ponovno osudio “genocid” kineskih vlasti nad muslimanskim Ujgurima u autonomnoj regiji Istočni Turkestan. Stotine tisuća zatvoreno je u logorima pod izlikom borbe protiv terorizma i ekstremizma. Pojedinci su dobili enormno visoke zatvorske kazne zbog javnog izražavanja vlastitog vjerskog identiteta i uvjerenja; javna molitva, posjedovanje Kur’ana ili nošenje duže brade već su dovoljan razlog za uhićenje ili osudu. Prema izvješću državnog tajnika, ilegalni nadzor, uništavanje džamija te prisilno preseljenje gotovo milijun ujgurske djece eklatantni su primjeri kršenja ljudskih prava.

Nije nikakvo iznenađenje da Amerikanci navode Rusiju kao još jednog tlačitelja vjerskih manjina. Vlada s Kremlja napada vjerske zajednice i unutar i izvan svojih granica. Vjerske manjine, koje se u Rusiji smatraju “netradicionalnima”, suočene su s novčanim kaznama, zatvorom i kaznenim prijavama; u nekim slučajevima, kao što su primjerice Jehovini svjedoci koji su u Rusiji klasificirani kao ekstremisti, čak i mučenjem.

Izvješće spominje i režimske progone u Iranu. Mnogi kršćani i sljedbenici Bahai također su bili mete nasilja na prosvjedima povodom smrti Mahse Amini. U Myanmaru vojni režim ugnjetava vjerske manjine, prije svega muslimanske Rohingye, nad kojima se također provodi genocid.

Ozbiljni prekršaji u Afganistanu

Posebni izaslanik State Departmenta za vjerske slobode Rashad Hussain izjavio je da ljudi u Afganistanu moraju skrivati svoj vjerski identitet ili bježati kako bi spasili svoje živote. Indija, Pakistan, Sirija, Vijetnam, Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistan također su na američkom popisu ozbiljnih kršitelja vjerskih sloboda.

S druge strane, američke pohvale zaslužila je Saudijska Arabija zbog nedavnih koraka u smjeru vjerske tolerancije. Usprkos tome, javno prakticiranje bilo koje druge religije osim islama, u Arabiji je “još uvijek nezakonito”, naglasio je Hussain.

KNA