Bio je među mladim članovima Sinodalnog puta, a sada napušta Crkvu

Tockazarez.hr

17.05.2023

Bio je među mladim članovima Sinodalnog puta, a sada napušta Crkvu

Fotka: Synodaler Weg/M. v. Lachner

Lukas Färber bio je najmlađi sudionik Sinodalnog puta u Njemačkoj. Na Facebooku je napisao da napušta Katoličku crkvu.

Lukas Färber, koji je bio član sinodalne skupštine njemačkog Sinodalnog puta do završetka u ožujku, istupio je iz Katoličke crkve. Färber je svoju odluku obznanio na svom Facebook profilu, a kao obrazloženje naveo je “prije svega iskustvo nemoći usprkos svim podrškama i savezima”. Nadalje je istaknuo kako je postao svjestan da se Crkva teško može reformirati, unatoč borbi “zajedno s mnogim drugim divnim i nadahnutim katolicima”.

Na kraju Sinodalnog puta bilo je nekoliko dobrih tekstova, kazao je Färber, ali nažalost uz previše kompromisa ili, bolje rečeno, kapitulacije. Bilo je i osobnih iskustava diskriminacije, a tu je posebno istaknuo “komentare i pisma desno orijentiranih katolika”.

Ipak se Färber ne želi posve isključiti iz “igre”. Objasnio je da želi ostati predan kao kršćanin u Crkvi unatoč svom odlasku. “Kršten sam. Jesam i ostajem i dalje kršćanin. Ostat ću član udruga mladih, a ponajviše ostajem sanjar i ambasador pravedne Crkve”. Također je naglasio da će ostati na radnom mjestu u Savezu njemačke katoličke mladeži (BDKJ) u biskupiji Münster. Nejasno je kakve će pravne posljedice imati njegov odlazak.

Njemački su biskupi prošle godine liberalizirali zakon o radu. Prije svega, osobni životni stil zaposlenika od tada više ne igra nikakvu ulogu. Čak i napuštanje Katoličke crkve nije više razlog za otkaz. Od toga se može odustati u iznimnim i pojedinačnim slučajevima, posebno onda kada postoje ozbiljni razlozi. (katholisch.de)