Biskupija Aachen odlučila imenovati sve zlostavljače

Tockazarez.hr

08.05.2023

Biskupija Aachen odlučila imenovati sve zlostavljače

Adobe-Stock/Vincent

Interesi žrtava uvijek moraju biti ispred interesa počinitelja. Biskupija Aachen planira objaviti imena počinitelja seksualnog nasilja iz svojih redova. Pritom se ne želi ograničiti samo na slučajeve iz rezultata neovisnog istraživanja iz 2020.

Kako je objavljeno danas, Biskupija se odlučila na ovaj korak nakon “intenzivnih konzultacija” sa stalnim savjetodavnim vijećem. Sukladno tome, interdisciplinarni stručnjaci, uz konzultacije s različitim tijelima koja kontroliraju i prate procesuiranje slučajeva zlostavljanja, izradit će i poseban sustav koji bi trebao poslužiti kao temelj za transparentno informiranje javnosti. To bi trebalo biti predstavljeno do jeseni. Uz stalno savjetodavno vijeće i neovisno istražno povjerenstvo, u ovaj proces su uključeni i predstavnici samih žrtava.

Naglašeno je da ne treba objaviti samo imena počinitelja navedenih u izvješću o zlostavljanjima u Aachenu iz 2020., već i iz ranijih epoha. Počiniteljima se smatraju svi oni koji su ili osuđeni ili koji su, prema provjerenim dokazima iz biskupije, bili (ili još uvijek jesu) počinitelji. Cilj je pozvati sve anonimne žrtve da se i one odvaže javiti nadležnim institucijama i tijelima. “Zlostavljani pojedinci moraju imati povjerenja u sebe i ne smiju upadati u neke nove bespomoćnosti”, naglašava biskup Helmut Dieser. Naglasak je na temeljitosti procesa.

Potrebno je rasvijetlili tamu

“Kada je riječ o očuvanju prava i zaštiti svih onih koji su pogođeni, zbog čega je i nužno objaviti imena počinitelja, onda je i u interesu transparentnog informiranja javnosti da sve to bude ispred osobnih prava počinitelja i njihove potrebe za anonimnošću”, objasnio je Hans Winter, umirovljeni sudac i član stalnog savjetodavnog tijela u biskupiji.

Ovo je također navedeno i u zajedničkoj deklaraciji koju su objavili Njemačka biskupska konferencija i neovisni povjerenik savezne vlade za pitanja koja se odnose na seksualno zlostavljanje djece. Zajednička deklaracija se u ovom slučaju ne bavi osobnim pravima počinitelja i osumnjičenika. Biskupija se poziva na odlomak, prema kojem biskupije poštuju pojedinačne obrade slučajeva žrtava kao proces “koji bi se trebao temeljiti na interesima, fazama obrade slučajeva i potrebama pogođenih”. Christoph Urban, voditelj odjela “Prevencija – Intervencija – Kontakt osobe” biskupije Aachen, dodao je da ovo tamno polje treba dodatno razjasniti. Svaki slučaj treba razmatrati pojedinačno.

Javno prozivanje počinitelja koji su bili na službi u inozemstvu, zahtijeva, poručuju iz Biskupije, posebnu osjetljivost prema žrtvama. U nekim dijelovima svijeta žrtve seksualiziranog nasilja još se uvijek same smatraju odgovornima za zločin, isključene su iz crkvene zajednice te u konačnici stigmatizirane.

Münchensko odvjetničko društvo Westphal Spilker Wastl (WSW) objavilo je u studenom 2020. studiju o slučajevima zlostavljanja u aachenskoj biskupiji. Prema tvrdnjama odvjetnika, riječ je o slučajevima 81 svećenika te još dvojice đakona. Izvješće govori o 175 žrtvi, od kojih su gotovo tri četvrtine muškarci. Visokopozicioniranim predstavnicima biskupije u prošlosti zamjera se što su više bili zabrinuti za zaštitu počinitelja nego za same žrtve.

katholisch.de