Bog koji oslobađa od straha

Tockazarez.hr

07.12.2023

Bog koji oslobađa od straha

Envato

Juan Arias

Možda je malo paradoksalno govoriti o Bogu koji oslobađa od straha, pogotovo ako smo ga uvijek asocirali s nečim što izaziva strah jer on je navodno u stanju kazniti nas beskrajnim i vječnim mukama.

Pa ipak, ako se može zamisliti Bog koji bi bio vjerodostojan za treće tisućljeće, onda to ne može biti Bog koji širi strah. Jer moderan čovjek 21. stoljeća je davno izgubio strah od Boga. Njega danas plaše neke sasvim druge stvari: nuklearna opasnost, ratovi kemijskim oružjem, zagađivanje zemlje, zarazne bolesti, nemogućnost komunikacije, novo i suptilno ropstvo uzrokovano snagom tehnologije.

Naprotiv, ako Bog želi imati mjesto u trećem tisućljeću, onda on mora biti Bog koji oslobađa od takvih noćnih mora.

On mora biti onaj koji budi novu nadu, koji je u stanju rastjerati naše strahove. On mora biti onaj koji će nam ponuditi nove plodove milosrđa i suosjećanja te novu zemlju, gdje je život bolji zato što je sve pravednije raspoređeno među svima. To bi bila zemlja različite braće koja više nisu neprijatelji. I, sukladno tome, to bi bio Bog koji ne nastanjuje ovu zemlju koja je zagađena materijalnim i duhovnim otrovima, nego onu zemlju koja će biti oblikovana kulturama koje naše živote čine ljepšim i bogatijim.

Iz: Juan Arias, Gott im Dritten Jahrtausend, Graz 1999.