Ima li razlike između Georga Gänsweina i princa Harryja?

Dalibor Milas

15.01.2023

Ima li razlike između Georga Gänsweina i princa Harryja?

Tijelo pokojnog pape Benedikta XVI. nije se ni ohladilo, a već su započele najnovije vatikanske intrige u režiji njegova dugogodišnjeg osobnog tajnika Georga Gänsweina. “Ništa osim istine: Moj život uz Benedikta XVI.” – naslov je njegove knjige  koja je i prije izlaska izazvala niz reakcija zbog osobnih i nikada ranije dostupnih detalja iz života nedavno preminulog pape emeritusa. Gänswein u svojoj knjizi donosi, između ostalog, i do sada nepoznate detalje o očito ne toliko skladnom suživotu pape Franje i njegova umirovljenog prethodnika Benedikta XVI. u periodu od 2013. do njegove smrti 31. prosinca 2022. Tajming objave knjige je očito pomno odabran. Umirovljeni papa Benedikt XVI. nije bio ni pokopan kada su se u talijanskim medijima pojavili prvi inserti iz memoara njegova zemljaka i dugogodišnjeg komornika. Upućeniji u cijelu priču kažu da je riječ o “ Gänsweinovom obračunu s Bergogliom”. U knjizi piše da je bio “šokiran i bez riječi”, kada ga je papa Franjo 2022. suspendirao dužnosti prefekta Papinskog doma. Iako ovaj tihi sukob na prvu ostavljam dojam sukoba dvojice moćnih titana, ovo bi se moglo usporediti s neshvatljivom (pa čak i suludom) ofenzivom jedne Malte na silu kao što je SAD.

Gänswein je bez ikakva pokrića odlučio igrati na sve ili ništa, a Vatikan ne prašta takve greške.

Nije nikakva tajna da papa Franjo nije (bio) oduševljen mondenim načinom života Benediktova tajnika. Klerik iz Schwarzwalda je rado viđen gost na druženjima rimske elite, igra tenis s talijanskim političarima te uživa u reputaciji “vatikanskog Georgea Clooneya”. Što se samog katoličkog nauka tiče, Gänswein je papskiji od svog pokojnog šefa. Ne čudi stoga što su pojedini lobiji izrazito konzervativne provenijencije stali iza bivšeg Benediktova tajnika kao svog neslužbenog glasnogovornika. “Don Giorgio” je ono što bi se kod nas moglo nazvati uhljebom. Cijeli svoj život posvetio je izgradnji karijere u Vatikanu. Nakon što je završio studij crkvenog prava, mladi Gänswein je 1995. završio u Rimu. Prvo je bio suradnik u Kongregaciji za bogoštovlje da bi ga godinu dana kasnije Joseph Ratzinger doveo u Kongregaciju za nauk vjere. Gänswein se od tog trenutka nije razdvajao od Ratzingera, koji ga je imenovao svojim osobnim tajnikom nakon izbora za papu 2005. Jedan od posljednjih Ratzingerova poteza kao pape bilo je imenovanje Gänsweina titularnim nadbiskupom, što znači da ima titulu, ali nema odgovornost koju ta funkcija inače sa sobom nosi.

Vatikanska agencija je obavijestila da je papa Franjo prošli ponedjeljak pozvao Gänsweina na razgovor. Iako nije poznato o čemu su razgovarali, mediji bliski Vatikanu su objavili da bi se Gänswein do 1. veljače trebao iseliti iz samostana, u kojem je boravio s umirovljenim papom Benediktom.

Kako god da se razvije ova situacija, nekoliko mjeseci društveno korisnog rada i kontakta sa stvarnim svijetom u slumovima Kalkutte ili Rio de Janeira bi sigurno dobro došlo ne samo monsinjoru Gänsweinu, nego i svima onima koji su uvjereni da su nezamjenjivi na svojim uhljebskim pozicijama.

Večernji list (15.01.2023)