Kardinali Müller i Burke uzburkavaju duhove

Mario Trifunović

22.03.2023

Kardinali Müller i Burke uzburkavaju duhove

Foto: Facebook stranica kard. Burke

Dvojica kardinala, Gerhard Müller i Raymond Burke njemačke biskupe smatraju neprijateljima pape Franje. Zbog toga bi ih najradije isključili iz Katoličke crkve kako su kazali u EWTN-ovoj emisiji s Raymondom Arroyom.

Kardinali Müller i Burke koji su inače poznati kao najveći kritičari pape Franje, odjednom mijenjaju priču. “Mi smo ti koji volimo Papu i pokušavamo mu pomoći da izvrši svoju misiju”, kazali su i upozorili na njemačke biskupe i katolike glede Sinodalnog puta i izglasanih rezolucija. Između redaka to zvuči kao da papa Franjo nije u stanju voditi brigu o Crkvi bez njihove pomoći.

Važno je napomenuti da je kardinal Müller nekadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere, a kardinal Burke prefekt Vrhovnog suda Apostolske signature. Upravo papa Franjo obojicu je udaljio s visokih funkcija u rimskoj Kuriji, što puno govori o njegovom stavu prema takvoj vrsti pomoći. Burke i Müller poznati su kao svojevrsni korektiv i branitelji vjere i nauka. Naime nisu stali s optužbama i kritikama koje su izrazili u EWTN-ovoj emisiji Cijeli svijet s Raymondom Arroyom. Za njemačke biskupe kažu da ignoriraju ono što dolazi iz Rima i da time pokazuju nepoštovanje prema papi Franji odnosno “da su doista papini neprijatelji”.

Kardinal Müller naglasio je da su njemački katolici i biskupi pod utjecajem raznih ideologija koja su materijalistička i nihilistička. Obojica misle na tzv. LGBT i woke ideologiju. Tome su nadodali da je “bogohulno blagoslivljati te oblike života koji su, prema biblijskom i crkvenom nauku, grijeh jer su svi oblici spolnih odnosa izvan valjanog braka grijeh i ne mogu biti blagoslovljeni”. Ovime su odbacili bilo kakvu mogućnost blagoslova za homoseksualne parove, jer smatraju da je prema Bibliji brak samo između muškarca i žene.

Burke i Müller jasno sugeriraju papi kanonsko suđenje. Rečeno je da su njemački biskupi protiv “objavljenog nauka i objavljene vjere”, protiv “Božje riječi u Svetom pismu i u apostolskoj tradiciji i u definiranom nauku Katoličke crkve”. Zato ih treba udaljiti sa svih funkcija i naprosto osuditi, osim u slučaju da se “obrate” i time prihvate katolički nauk. Ili možda više “njihov nauk”?