‘Laudato si’ reloaded: Papa Franjo piše drugi dio svoje ekološke enciklike

Tockazarez.hr

23.08.2023

‘Laudato si’ reloaded: Papa Franjo piše drugi dio svoje ekološke enciklike

Foto: KNA/Vatican Media/Romano Siciliani

Papa Franjo je pred europskim pravnicima otkrio da radi na novoj enciklici, nastavlu njegovog ekološkog prvaka ‘Laudato si’.

Papa Franjo radi na drugom dijelu svoje ekološke enciklike “Laudato si'”. To je izjavio pred delegacijom pravnika iz europskih zemalja, kako proizlazi iz govora koji je objavio Tiskovni ured Svete Stolice u ponedjeljak. Prema “Vatican News”, najava nije bila uključena u originalni rukopis govora i Papa ju je improvizirao.

Doslovno je Franjo kazao: “Pišem drugi dio Laudato si’, kako bih ažurirao aktualne teme.” Franjo je pozdravio angažman pravnika koji su prethodne godine potpisali “Apel iz Beča” za očuvanje pravne države. Raduje se njihovoj “brizi za zajednički dom” i njihovom angažmanu “da sudjeluju u razvoju okvira regulative u korist zaštite okoliša”.

Franjo je nadalje istaknuo da se ne smije zaboraviti na mlađe generacije koje “imaju pravo očekivati od nas lijep i dostojanstven svijet te da nam to nameće ozbiljne dužnosti”.

“Laudato si'” je izašla 2015. kao druga enciklika pape Franje. Taj dokument “o brizi za zajednički dom” usredotočuje se prvenstveno na zaštitu okoliša i klime. Različiti katolički ekološki pokreti pozivaju se na ovu encikliku i udružili su se u “Laudato-si pokret”. Nastavak enciklika je neobičan postupak. Kada će nova enciklika biti objavljena i koje će teme detaljnije obrađivati, Papa nije spomenuo. (mt/katholisch.de)