Lurdski biskup: Rupnikove mozaike treba ukloniti – ali ne odmah

Tockazarez.hr

03.07.2024

Lurdski biskup: Rupnikove mozaike treba ukloniti – ali ne odmah

Oko uklanjanja mozaika bivšeg isusovca, radna skupina je bila podijeljena.

Mozaici kontroverznog bivšeg isusovca Marka Rupnika (na slici gore) u francuskom hodočasničkom gradu Lurdu zasad neće biti uklonjeni iz bazilike. Jednog dana ih treba ukloniti, rekao je odgovorni biskup Lurda Jean-Marc Micas za francuski list “La Croix”. Do tada, kao prvi korak, više se neće isticati kao do sada s paljenjem tijekom večernje marijanske procesije. Micas je istaknuo da je mozaike moguće ukloniti bez uništavanja jer nisu bile zalijepljene izravno na zidove bazilike, već su postavljene tako da se mogu ukloniti.

Njegovoj odluci prethodilo je osnivanje radne skupine u travnju 2023. za raspravu o Rupnikovim mozaicima. Grupa mu je trebala pomoći u odluci koju je morao donijeti kao biskup, naglasio je tada Micas. Rupnik je u Lurdu 2008. godine, za 150. obljetnicu tamošnjih marijanskih ukazanja, dobio narudžbu za izradu mozaika na temu krunice za pročelje bazilike.

“Lurd mora biti mjesto utjehe za one koji su pogođeni”

Micas je naglasio kako postoji suglasnost da Lurd mora i dalje biti mjesto utjehe i ozdravljenja za one koji su pogođeni zlostavljanjem. No oko uklanjanja mozaika radna skupina je bila podijeljena. Zagovornici su naglasili da umjetnički ili ekonomski razlozi ne bi trebali biti važniji od brige za one koji su pogođeni zlostavljanjem. Protivnici su isticali da se traume žrtava ne mogu liječiti uništavanjem sjećanja na napade te da se djelo mora odvojiti od umjetnika kao osobe.

Za njega osobno bilo je ključno da mozaici mogu predstavljati prepreku za posjet Lurdu onima koji su pogođeni. Sveprisutnost radova je problematična; nemoguće ih je promašiti. Lurd je mjesto milosrđa u kojemu na prvom mjestu moraju biti ranjeni životom i Crkvom, rekao je Micas. Obraćajući se pogođenima, istaknuo je kako su njihovi životi “beskonačno vrjedniji” od najljepšeg umjetničkog djela.

Skupina pogođenih žena, koju zastupa talijanska odvjetnica Laura Sgro, pozdravila je odluku, ali je pozvala na daljnje djelovanje. Iako mozaici više nisu osvijetljeni u večernjim satima, oni ostaju vidljivi tijekom dana, što potiče zaprepaštenje vjernika i osjećaj boli žrtava, stoji u priopćenju objavljenom u srijedu. Pogođeni su spremni sastati se s biskupom Micasom kako bi razgovarali o prikladnom smjeru djelovanja.