Opatija Admont – put u budućnost

Ino Mamić

01.05.2023

Opatija Admont – put u budućnost

C. Stadler/Bwag

Admont je benediktinska opatija koja na suvremen način utjelovljuje staru sintagmu Ora et labora  („Moli i radi“).

Smještena u austrijskim Alpama, opatija, uz aktivnu duhovnost, njeguje i bogatu poduzetničku djelatnost te privlači ne samo ljude željne duhovnog razvoja nego i uspješne poduzetnike.

Opatija je smještena u slikovitom gradiću Admont, a, uz impozantno zdanje utemeljeno još u 11. stoljeću, obuhvaća i nevjerojatnih 25 000 hektara šuma i zemljišta koje su njeno najveće bogatstvo. Njihove poduzetničke aktivnosti temelje se na drvnoj industriji, proizvodnji električne energije iz malih hidrocentrala, vinogradarstvu i vinarstvu. Opatija ima i srednju školu sa 700 učenika, a angažirana je i u socijalnom radu i kulturi. Kompanije u vlasništvu opatije zapošljavaju više od 500 djelatnika, a muzeje i restorane posjećuju deseci tisuća ljudi godišnje. Admont nudi i mogućnost unajmljivanja soba za pojedince i skupine, a smještaj je moguć i u pansionima i hotelima u istoimenom gradiću.

U opatiji Admont živi, radi i moli 23 monaha, kojima presjeda opat Gerhard Hafner. Opatija je poznata ponajprije po svojoj impozantnoj baroknoj knjižnici, najvećoj samostanskoj knjižnici na svijetu. U ovoj prelijepoj dvorani nalazi se 70 000 knjiga, a još 200 000 knjiga i manuskripta smješteno je u arhivima.

Monasi u Admontu su vrlo realni ljudi. Ne pričaju puno o duhovnim stvarima, ali ih žive. Svjesni su da je za duhovan život posvećen Bogu potrebna stabilna materijalna podloga. Stoga su, umjesto da ovise o milodarima i donacijama, odlučili zasukati rukave i utemeljiti niz tvrtki koje, vođene umješnim menadžerima, donose prihode nužne za kvalitetan duhovni i kulturni razvoj, i to ne samo za skupinu monaha u opatiji nego i za širu društvenu zajednicu.

Život je potvrdio kvalitetu njihovog strateškog planiranja. Opatija Admont danas je ne samo uspješan eko-ekonomski sustav nego kotira visoko i na listi austrijskih muzeja, a i internacionalno privlači sve veću pozornost zbog specifičnog spajanja tradicije i suvremenosti te svog modela upravljanja resursima.

U nastavku donosimo prikaz nekih od njihovih najznačajnijih djelatnosti koji mogu poslužiti kao inspiracija i hrvatskim samostanima i vjerskim zajednicama za kvalitetno upravljanje resursima te spajanje tradicije i suvremenosti.

Šumarstvo i drvna industrija

Šume su zasigurno najveće bogatstvo Admonta. Opatija ima dvije šumarije s ukupno 17 800 hektara šuma i to pretežno smreke, jele i ariša, koji rastu na 600 do 2450 metara nadmorske visine. Dio šumskog fonda nalazi se na strmim i teško pristupačnim terenima i potrebna je posebna mehanizacija za izvlačenje trupaca. Godišnje se proizvede oko 85 000 kubnih metara drva, a teren se potom sustavno pošumljava novim sadnicama. Na zemljištima opatije nalaze se i brojna lovišta, veliki broj pašnjaka koje koriste lokalni farmeri te brojna jezera i rijeke pogodni za turizam i ribolov.

Admonter AG: tvornica drvnih proizvoda

S tolikim šumskim bogatstvom, nije čudno da je tvrtka Admonter AG ponos i perjanica opatijskog poduzetništva. Tvrtka je utemeljena točno prije 50 godina. Neki bi rekli još puno ranije jer je obrada drva već stoljećima temelj lokalne ekonomije. S industrijskom obradom drva se pak započelo 1874. godine, a Stift Admont Holzindustrie (Drvna industrija zaklade Admont) osnovana je 1972. godine i začetak je današnjeg tvrtke. Admonter između ostalog proizvodi prirodni parket, stropove, zidne panele, vrata i stubišta iznimne kvalitete i dizajna. Tvornica zapošljava vrsne radnike koji jamče da tradicionalna obrada drva u ovom kraju ide u korak s vremenom. Tako se kroz Admonter AG dugoročna vizija benediktinske ekonomije ostvaruje kako u svom ekonomskom tako i u ekološkom aspektu. Svi proizvodi koje Admonter proizvodi imaju PEFC certifikat kojeg izdaje vodeće svjetsko udruženje nacionalnih certificirajućih ustanova s područja šumarstva, a koji jamči da kompanija zadovoljava sve standarde održivog upravljanja šumama.

ENVESTA gmbh

Kao plod vizionarskog razmišljanja o energetskoj neovisnosti, opatija je prije nekog vremena pokrenula projekt malih elektrana iz obnovljivih izvora, pod nazivom ENVESTA. Elektrane su ili hidro ili solarne a ENVESTA je postala regionalni proizvođač i distributer električne i toplinske energije, dajući time značajan doprinos kako sigurnosti opskrbe tako i održivom upravljanju energetskim resursima.

STIA Immo gmbh

Uz drvnu industriju i vlastita energetska postrojenja, Admontska opatija bavi se i nekretninama. I ovdje je njihova vizija jasna: ponuditi cjelovitu i profesionalnu uslugu i stanodavcu i stanoprimcu, imajući uvijek čovjeka u središtu poslovanja. Opatija koristi svoja stoljetna iskustva upravljanja nekretninama, kako vlastitih tako i onih u vlasništvu trećih osoba. STIA Immo je kompanija od povjerenja koja zahvaljujući bogatom portfoliju stanova i kuća može ponuditi svojim klijentima najvišu kvalitetu života u mnogim austrijskim gradovima, između ostalog u Grazu, Beču, Klagenfurtu, Admontu i drugdje.

Vinogradi Dveri Pax

Benediktinski monasi u Jarenini u Sloveniji bave se proizvodnjom vina još od 1139. godine. Danas je ova proizvodnja objedinjena pod tvrtkom Dveri Pax kojom upravlja Zaklada Admont i obuhvaća 73 hektara vinograda na samom sjeveru Slovenije, uz granicu s Austrijom. Proizvode cijelu paletu bijelih i crnih vina od kojih su neka međunarodno priznata. Vinova loza se uzgaja uz najviše ekološke standarde a grožđe se i dalje bere ručno. Podrumi su suvremeno opremljeni te je vino koje se dobije osvježavajućeg i profinjenog okusa. Ne treba ni spominjati da se sve ove vrste vina poslužuju u restoranu u sklopu opatija, kako one u Dveri Pax tako i u samom Admontu. Dveri Pax nudi i degustaciju za organizirane skupine do 90 osoba uz prethodnu najavu, s tri do pet odabranih vina, kruhom, sirom i suhomesnatim proizvodima te glavnim jelom.

Ugostiteljstvo

Opatija uz nekoliko restorana ima i uslugu cateringa i to 365 dana u godini. U vlastitoj kuhinji brižno kuhaju jela po provjerenim receptima, uključujući i vegetarijanska, te ih potom dostavljaju brojnim ustanovama s kojima imaju ugovore. Njihove usluge rado koriste dječji vrtići, škole i ustanove za skrb, ali i brojni građani koji žele svježi ručak na dnevnoj bazi a nemaju vremena sami kuhati.

Profit za dobrobit zajednice

Unatoč iznimno uspješnoj ekonomskoj aktivnosti, opatija nije zaboravila svoju središnju misiju a to je služenje široj društvenoj zajednici. Stoga se najveći dio profita usmjerava za potrebe socijalne i pastoralne skrbi, kulturu i edukaciju. Ovaj model je izuzetno atraktivan jer umjesto da ova područja budu na teret državnog proračuna, kao što je obično slučaj, ona se praktički samofinanciraju a kvaliteta usluge se diže na novi nivo, na zadovoljstvo svih sudionika u lancu.

Tako je kroz model održivog upravljanja, koje nije fokusirano na osobni profit nego na balansiranu korist svih sudionika u lancu, opatija Admont osigurala kvalitetan život ne samo svojim monasima nego je stvorila i više od 500 radnih mjesta te je prepoznata kao motor socijalnog, kulturnog i ekonomskog razvoja cijelog kraja.