Prva ženska đakonica zaređena u Pravoslavnoj crkvi

Tockazarez.hr

07.05.2024

Prva ženska đakonica zaređena u Pravoslavnoj crkvi

Ova služba zapravo ima dugu tradiciju u pravoslavlju i nikada nije formalno ukinuta.

Pravoslavna crkva zaredila je ženu za đakonicu. Nadbiskup Serafim iz Zimbabvea zaredio je Angelicu Molen u Harareu, priopćio je “Centar za đakonice St. Phoebe” u ponedjeljak, a prenio je službeni portal Katoličke crkve u Njemačkoj. Nadalje je nadbiskup objasnio: “Ona će činiti ono što đakon čini u liturgiji i u našim pravoslavnim službama”.

U Pravoslavnoj crkvi primarna je zadaća đakona pomaganje u liturgiji, ali ne i dijeljenje sakramenata. Inače, u pravoslavlju, Uskrs je obilježen tek prošlog vikenda. Molen je godinama uključena u župni rad u Harareu, gdje je osnovala i pastoralni centar. Njezine aktivnosti uključuju rad s mladima, katehezu i rad s majkama. Molen studira geografiju i znanost o okolišu, a kao đakonica bit će odgovorna za ekološke inicijative u župama Zimbabvea.

O čemu je riječ? Pravoslavna patrijaršija Aleksandrije i cijele Afrike već je 2016. donijela odluku da će zarediti žene za đakonice, što je bila uobičajena praksa u ranoj crkvi. Osnova toga je bila odluka “Svetog i velikog sinoda” cjelokupnog pravoslavlja na Kreti iste godine. Prema pravoslavnom shvaćanju đakonat je jedan od viših sakramentalnih redova. Ova služba zapravo ima dugu tradiciju u pravoslavlju i nikada nije formalno ukinuta, ali se više nije prakticirao od srednjeg vijeka. Godine 1906. Ruska pravoslavna crkva razmatrala je ponovnog uvođenja ženskog đakonata, a sredinom 20. stoljeća Grčka pravoslavna crkva osnovala je školu za đakonice u Ateni. Trenutno se u Katoličkoj crkvi rasprava o uvođenju ženskog đakonata.

Grčki pravoslavni patrijarhat Aleksandrije i cijele Afrike slijedi tradiciju trećeg patrijarhata rane Crkve. Evanđelist Marko smatra se utemeljiteljem Aleksandrijske patrijaršije. S oko 250.000 vjernika u Egiptu i drugim afričkim zemljama, predstavlja manjinu, a predvodi je patrijarh Teodoros II.