Srpska pravoslavna i Katolička crkva u Hrvatskoj ne bave se dijalogom nego političkim temama

Tockazarez.hr

08.09.2023

Srpska pravoslavna i Katolička crkva u Hrvatskoj ne bave se dijalogom nego političkim temama

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Naš kolumnist, teolog i predsjednik Instituta za teologiju i politiku Branko Sekulić izjavio je u srijedu kako su religijske strukture zbog ideološke uzurpacije izgubile svoj vjerski sadržaj i deformirale se, prenosi Al Jazeera.

U Hrvatskoj i Srbiji je po Sekuliću na djelu “etnoreligijanizam” što je opasan spoj vjere i nacije koji dovodi do “vulgarizacije” vjerskih institucija.

“Riječ je o ideološkoj uzurpaciji religijskih struktura na etnonacionalističkoj osnovi, i to voljom religijskih struktura, koje su samim tim izgubile svoj vjerski sadržaj i deformirale se, jer za njih etnonacionalna mitologija ima veću težinu od samih svetih spisa”, istaknuo je Sekulić na predavanju “Ka balkanskoj teologiji političkog oslobođenja” na Prvoj akademiji za teologiju i politiku u Šibeniku.

Nadalje je Sekulić dodao kako ne postoji gotovo nikakva ekumenska komunikacija između Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj. On smatra da se i Srpska pravoslavna i Katolička crkva primarno bave političkim pitanjima, a da time zapravo zanemaruju vjerska pitanja. “U tim crkvama je prisutno institucionalno nasilje i svi koji nisu na zvaničnoj crkvenoj liniji i dominantnom nacionalističkom diskursu bit će marginalizirani unutar crkve”, kazao je.

Ljudi se danas dijele ne samo po etnonacionalističkom pitanju (“izdajnici” i “odani”) nego i po religijskom (“pravovjerni” i “otpadnici”), pa će se danas proglasiti svetima krajnji iskaz tih istih formi. U Hrvatskom slučaju je to ustaštvo, a u srpskom četništvo što dovodi do “samouništenja nacije”, smatra teolog Sekulić. Obije ideje etnoreligijanstva i etnonacionalizma su “veoma zavodljive”, a da bi ostale na životu okreću se mitovima i generiranjem izmišljenog svijeta, što nadalje dovodi do potrebe da crkve slave ratne zločince, jer su oni “ubice za našu stvar”. (mt/aljazeera)

Tekstove Branka Sekulića na Točka Zarez možete pročitate ovdje.