Umro je teolog kojeg je Ivan Pavao II. suspendirao, a Franjo rehabilitirao

Tockazarez.hr

15.11.2023

Umro je teolog kojeg je Ivan Pavao II. suspendirao, a Franjo rehabilitirao

Foto: Isusovci iz Latinske Amerike

Kritizirao je dvostruki crkveni moral, zalagao se za slobodu – a onda ga je Ivan Pavao II. sankcionirao.

Poznati i kontroverzni španjolski teolog José María Castillo preminuo je u 94. godini života, izvijestio je internetski portal na španjolskom jeziku “Religión Digital” (ponedjeljak). Tog je teologa i sveučilišnog profesora 80-ih godina prošlog stoljeća Ivan Pavao II. sankcionirao zbog kritike Vatikanu. Nakon sankcije više nije mogao predavati na Sveučilištu u Granadi, a nakon više od 30 godina papa Franjo ga je rehabilitirao i ohrabrio: “Cijenim ono što pišete i objavljujete. Zato vas molim da ne prestanete pisati jer to čini dobro ljudima.”

Castillo je stekao veliku zahvalnost i naklonost vjernika izvan denominacijskih granica – ali ne i Vatikana pod vodstvom Ivana Pavla II. i tadašnjeg prefekta Dikasterija za nauk vjere, Josepha Ratzingera. Govorio je da u Crkvi vlada “dvostruki moral: vrlo zahtjevan kada je u pitanju šesta zapovijed i vrlo tolerantan kada je riječ o svemu što ima veze s novcem”. Uz to je istaknuo da Crkva mora “obnoviti svoj moral te prihvatiti nova istraživanja iz drugih znanosti”.

Poznati teolog započeo je svoju teološku karijeru 1960-ih nakon promocije iz dogmatske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a do suspenzije je predavao na Sveučilištu u Granadi. Kroz neke od svojih knjiga stekao je međunarodnu slavu, što ga je učinilo svjetskom referencom u dogmatici. Uz njegov znanstveni rad, Castillo je pomagao u kršćanskim zajednicama diljem Španjolske i Latinske Amerike. Do 2007. godine pripadao je isusovačkom redu koji je napustio na vlastiti zahtjev. Prema njegovom krugu prijatelja, jako je patio zbog zabrane “autoritarne Crkve koja je sankcionirala mnoge teologe s otvorenom i inovativnom vizijom širom svijeta “. (mt)