Zašto treba odbaciti strahove vezane za Svjetsku sinodu?

Tockazarez.hr

09.09.2023

Zašto treba odbaciti strahove vezane za Svjetsku sinodu?

Foto: Daniel Ibanez/CNA

Kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, pozvao je katolike da odbace bilo kakve strahove ili brige od predstojeće Svjetske sinode. Zašto je potrebno, objasnio je u nadbiskupijskim novinama.

U čikaškim nadbiskupijskim novinama “Chicago Catholic” nadbiskup Cupich je optužio kritičare sinode za širenje straha sugerirajući da bi okupljanje na Svjetskoj sinodi moglo “radikalno promijeniti crkveno učenje i praksu”. Mnogi komentatori izrazili su zabrinutost da bi biskupi na Svjetskoj sinodi ovog listopada mogli uvažiti prijedloge koje su inače već diskreditirane od strane crkvenih vlasti, poput ređenje žena.

“Povijest je pokazala da korištenje taktike straha od strane onih koji se opiru bilo kakvoj obnovi koja uključuje promjenu nije novost”, napisao je nadbiskup pozivajući se na upozorenje pape Ivana XXIII. na početku Drugog vatikanskog koncila, da se čuvaju “proroka propasti koji uvijek predviđaju katastrofu”.

Cupich smatra da kritičari sinode “potpuno pogrešno okarakteriziraju” njezine ciljeve i namjere i da će biskupi primarno ispitati kako katolici trebaju “ostati vjerni Kristovom planu za Crkvu”. Radi se zapravo o jednoj “drevnoj tradiciji”, a papa Franjo je sazvao Svjetsku sinodu koja je u skladu s vizijom njegovih prethodnika i ponajviše s Drugim vatikanskim koncilom.

“Stvarnost sinodalne Crkve nužan je preduvjet za novu misionarsku energiju koja će uključiti cijeli Božji narod”, citirao je Cupich Međunarodnu teološku komisiju. “To sigurno nije ništa čega bi se trebalo bojati”, zaključio je. (mt/cna)