Biskup Bätzing o ženskom đakonatu, nacionalizmu i sekularizaciji

Tockazarez.hr

01.04.2024

Biskup Bätzing o ženskom đakonatu, nacionalizmu i sekularizaciji

Foto: Bistum Limburg

Rado bi biskup Bätzing zaredio đakonice. Oglasio se i na temu nacionalizma.

Prvi čovjek Katoličke crkve u Njemačkoj, predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK) Georg Bätzing rado bi zaredio žene za đakonice. Bätzing koji je ujedno i limburški biskup smatra kako ženski đakonat ne bi iskrivilo bit Crkve. To je rekao u razgovoru za njemačke novine “Bild am Sonntag”.

Na pitanje hoće li tijekom svoje biskupske službe imati priliku zarediti žene za svećenike, Bätzing je odgovorio: “Ne usuđujem se još tako daleko misliti, ali bio bih sretan kad bih mogao zarediti žene za đakonice. To bi bio prvi korak i mislim da bismo mogli ovo implementirati na vrijeme tako da žene postanu vidljive s onime što i tako već rade u Crkvi.”

U isto vrijeme je Bätzing žalio što se u zapadnom svijetu gubi vjera u Boga. Crkva je u prošlosti napravila velike pogreške i izgubila vjerodostojnost. Veliki skandal zlostavljanja i kako se postupilo s tim pitanjem pa i zataškavanje, mnogima je oduzelo povjerenje, kazao je. Uz to ide i sekularizacija. Mnogi ljudi su zadovoljni vlastitim životom i bez vjere. “Čovjek se naime veseli odmoru, zabavi, slobodnom vremenu, mirovini”. I dodao je: “Bog nestaje u našem zapadnom društvu”.

Protiv desničarske stranke

U daljnjem razgovoru je prvi čovjek Katoličke crkve u Njemačkoj branio deklaraciju o radikalno desnoj stranci AfD. Ujedno se ogradio od izjava kardinala Gerharda Ludwiga Müllera na ovu temu. “Müller je kardinal emeritus koji više nema posla i zadatka te zauzima stav o mnogim događanjima u svijetu. Ponekad je malo prenagljen”, kazao je limburški biskup.

Podsjetimo da su njemački biskupi usvojili deklaraciju o etničkom nacionalizmu i kako je on nespojiv s kršćanstvom. Time su i naglasili da AfD nije opcija za kršćane. Bätzing je istaknuo da  su biskupi vidjeli kako je liberalna demokracija ugrožena sve češćim napadima desničarskih ekstremističkih snaga. “Ako želimo zaštititi ovu demokraciju, onda moramo imenovati tko je prijetnja ovoj demokraciji”, zaključio je biskup. (mt/kna/bild)