Biskup Wilmer: “Crkva nikad nije bila jedan homogeni tabor”

Tockazarez.hr

18.09.2023

Biskup Wilmer: “Crkva nikad nije bila jedan homogeni tabor”

Maximilian von Lachner

Čini se da se u raspravi o budućnosti Crkve sve izraženije kristaliziraju i suprotstavljaju dva različita tabora. Biskup iz Hildesheima Heiner Wilmer zalaže se za više staloženosti te upućuje na Duha Svetoga.

Biskup Hildesheima Heiner Wilmer s obzirom na izvjesne napetosti unutar Crkve poziva na smirenost i staloženost. Crkvena povijest nam svjedoči da je uvijek bilo situacija, iz kojih se može iščitati da “nikad nije postojao jedan uniformni tabor s potpuno homogenom zajednicom”, izjavio je Wilmer u intervjuu kojeg je ovaj tjedan objavio “domradio.de”.

Uvijek smo imali heterogene skupine koje su nešto drugačije razmišljale. “Zato su nam potrebni sabranost, pouzdanje i nada.” Wilmer je dao intervju povodom konferencije “Dennoch. Konferenz für Neues in der Kirche” (hr. “Ipak. Konferencija za novo u Crkvi”) u Hannoveru, gdje je protekli vikend oko 520 ljudi raspravljalo o poticajima za budućnost Crkve.

Što se tiče promjena u Crkvi, Wilmer je naglasio da istina ostaje nepromjenjiva i da Bog ostaje jednako vjeran. “No, oblik Crkve se kroz stoljeća uvijek mijenjao”. Stoga imamo pravo uzdati se u Duha Svetoga, “koji će se pobrinuti da se ni ovaj put ništa ne uruši”. Biskup Wilmer je također pozvao Crkvu na otvorenost prema svima onima koji su je napustili. Svatko tko istupi iz Crkve veliki je gubitak za samu Crkvu.

“I za mene je važno da mi kao Crkva ostanemo otvoreni prema svim tim ljudima, da ih prigrlimo i da se za njih molimo, da im čuvamo mjesto u Crkvi i da se prema njima odnosimo s empatijom i strpljivošću”, naglasio je Wilmer.

katholisch.de