Botovi u crkvama

Dalibor Milas

31.01.2023

Botovi u crkvama

Robot potiče na razmišljanje. 3D ilustracija

“Draga braćo i sestre, danas se okupljamo kako bismo razmišljali o jednoj od najvažnijih i najsnažnijih emocija koju ljudi mogu iskusiti – ljubavi. Ljubav je ono što nas čini ljudima i ono što nas povezuje s drugima. To je ono što nas čini živima i ono što nas čini sretnima. … Ljubav je i Božja ljubav. On je stvorio svijet ljubav i želi da svaki čovjek živi u ljubavi. Ljubav je i izbor. Mi sami biramo biti dobri prema drugima ili biti sebični. Ljubav je ono što nas čini sretnima i ono što nas čini boljim ljudima. Draga braćo i sestre, neka ljubav bude vaš vodič u životu. Neka ljubav bude vaša snaga. Neka ljubav bude vaša radost. Amen.”
Ne, ovo nije propovijed zagrebačkog kardinala već ekspresni odgovor aplikacije ChatGPT na moje pitanje: “Možeš li mi napisati kratku propovijedi o ljubavi?”

Generativna umjetna inteligencija koja stoji iza ChatGPT jedan je od oblika umjetne inteligencije (AI) koji, kao što mu samo ime kaže, stvara sadržaj. On, naravno, ne stvara nove misli nego na temelju velikih skupova podataka, izdvojenih iz knjiga, web stranica i drugih izvora, generira dobro posložene kompilacije raznih podataka. Riječ je o platformi Elona Muska koja svoj sadržaj stvara zahvaljujući unosima korisnika. Nova umjetna inteligencija iz SAD-a šokirala je korisnike diljem svijeta. Na sva pitanja odgovara brzinom munje, a, kao što ste vidjeli, zna sastaviti i propovijed kakve se ne bi možda posramio ni papin propovjednik Cantalamessa.

Na moje pitanje zašto je tako loš propovjednik, bot ekspresno odgovara: “Nisam propovjednik, zato što sam računalna programska jedinica koja je trenirana na velikom korpusu teksta. Nisam svjestan i nemam sposobnost propovijedanja.” Jedna kvalitetna propovijed uspješno povezuje biblijske tekstove, kršćansku tradiciju i aktualne društveno-političke izazove. AI bi doista mogao biti velika pomoć u objašnjavanju stručnih pojmova, citiranju Svetog pisma, katekizma i najnovijih vatikanskih dokumenata, ali ona nije u stanju aktualizirati Božju riječ u svakodnevici, što nas dovodi do jednog drugog problema.

To što bi se broj onih koji su sposobni uočiti razliku između generirane propovijedi o ljubavi jednog AI bota i nedjeljne propovijedi nekog crkvenog velikodostojnika doista mogao mjeriti u promilima ne govori toliko o genijalnosti AI aplikacija, koliko o (ne)kvaliteti naših propovijedi danas.

Teško se oteti dojmu da većina naših propovijedi zvuči kao da ih je izbacio neki bot.

“Bot” je inače skraćeni naziv za robota koji određene zadatke može samostalno izvršavati. Ova je riječ svoju upotrebu pronašla i u svakodnevnom govoru. Kada se netko ponaša po unaprijed isprogramiranom šablonu te uopće ne razmišlja o svojim potezima, onda ga se često pogrdno naziva „botom“. Kada poslušamo kakve se sve suhoparne i sterilne propovijedi nude vjernicima s naših propovjedaonica, ne možemo ne zapitati se: je li možda prototip jednog bota izmišljen upravo u crkvi?

P. S. Ovaj tekst nije napisala “umjetna inteligencija”.