Crkveni povjesničar: “Papa mora ostati neutralan u ratovima”

Tockazarez.hr

17.04.2024

Crkveni povjesničar: “Papa mora ostati neutralan u ratovima”

Mathew Schwartz / Unsplash

Papa Franjo je suočen sa žestokim kritikama zato što nije jasnije osudio rusku agresiju na Ukrajinu. Crkveni povjesničar iz Berlina Stefan Samerski objašnjava zašto se Papa tako ponaša.

Mnogi bi željeli da papa Franjo izravnije osudi ruski agresorski rat u Ukrajini. Međutim, ponekad se zaboravlja da je ovaj oprezni pristup posve u skladu s vatikanskom diplomatskom linijom, izjavio je u četvrtak za Deutschlandfunk berlinski povjesničar Stefan Samerski.

Važno je da Papa kao moralni autoritet ne dopusti da ga jedna ili druga zaraćena strana instrumentalizira. “On ulazi u igru samo kada je riječ o mirovnim pregovorima.” Zbog svoje prijašnje neutralnosti papa bi tada mogao djelovati kao “pošteni posrednik”, objasnio je ovaj crkveni povjesničar i svećenik. “Jedna od najvažnijih Papinih zadaća je posredovati u sklapanju mira te promicati mir.

No, Samerski je mišljenja da mir ne mora nužno značiti i prestanak oružanih sukoba. Papinske mirovne inicijative bi mogle imati učinak iza zatvorenih vrata te djelovati na prijeko potrebnoj humanitarnoj razini. U Ukrajini bi to značilo posredovati po pitanju razmjene zarobljenika te povratku ukrajinske djece za koju se tvrdi da ih je Rusija otela. “Papa ima utjecaj, čiji potencijal treba iskoristiti”, istaknuo je Samerski.

Kardinal Zuppi: Mirovna misija  u Ukrajini je u Isusovo ime

U međuvremenu je talijanski kardinal Matteo Zuppi komentirao svoju mirovnu misiju u Ukrajini. Nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije govorio je samo o teološkoj ideji ovog povjerenstva, ne ulazeći u praktične detalje ove misije. Isusov primjer i njegov zadatak Crkvi je pratiti sve one “koji su povrijeđeni, agresivni i ogorčeni zato što su ostali bez nade”.

Kardinal je u tom smislu podsjetio na “strah koji tišti duh ukrajinskog naroda koji čezne za mirom te svih onih koji žale za nekim tko se nije vratio kući zato što ga je dohvatio bratoubilački ratni stroj”. Zuppi je također dodao: “Gospodin nas potiče da ponovno probudimo razočarana srca te u njima novu nadu i novu ljubav”.

Kardinal je ovo istaknuo u svojoj propovijedi u Bazilici svetog Petra na kraju opće skupštine Talijanske biskupske konferencije koja se od ponedjeljka održava u Vatikanu. U subotu je glasnogovornik TBK-a objavio da Zuppi za sada neće davati nikakve informacije o mogućnoj mirnoj misiji s obzirom na osjetljivost ovog posebnog zadatka.

katholisch.de