Dogma Marijna uznesenja: Kako je Pio XII. pogriješio tijekom objave

Tockazarez.hr

26.03.2024

Dogma Marijna uznesenja: Kako je Pio XII. pogriješio tijekom objave

“Nepogrešivi” Papa Pio XII. pogriješio je prilikom objave dogme Marijina uznesenja.

Dogma o “tjelesnom uznesenju Marijna na nebo” očito je proglašena s netočnom formulacijom i još jednom formalnom pogreškom. Međutim, to najvjerojatnije ne mijenja valjanost dogme. Crkveni povjesničar iz njemačkog Münstera, Matthias Daufratshofer, istaknuo je ove zanimljive točke u travanjskom izdanju časopisa “Herder Korrespondenz”.

Prema njegovim istraživanjima u vatikanskim arhivima, papa Pio XII. slučajno je kod proglašenja dogme 1. studenog 1950. godine izostavio ime Marijino. Prema povjesničaru to pokazuju dosjei iz nedavno otvorenih vatikanskih arhiva.

Postoje i bilješke vatikanskih pravnika koji kažu da se Papi tijekom ceremonije dogodio “lapsus” u kojem je izostavio riječ “Mariam” u formuli definicije. To se može pored ostalog čuti i na audio snimkama.”

Rasprave unutar Crkve

Kako je otkrio Daufratshofer, marijanskoj dogmi prethodile su duge rasprave iza vatikanskih zidina. Vodila se rasprava o tome treba li sazvati koncil posebno u tu svrhu i na koji način bi biskupi sveopće Crkve trebali biti uključeni u odluku.

Kako u Svetom pismu i crkvenoj tradiciji jedva da je bilo argumenata za ovu dogmu, papa je 1946. godine svim biskupima diljem svijeta poslao pismo. Njih 98 posto pristalo je na Papinu ideju. Povjesničar objašnjava dalje kako zbog nedostatka jasnih tradicionalnih dokaza, Pio XII. poziva se na konsenzus svjetskog episkopata i tzv. sensus fidei fidelium, osjećaj vjere vjernika.

Službeni dokument, takozvana bula, sadržavala je prema povjesničaru Daufratshoferu formalnu pogrešku jer su nedostajali potpisi jedanaest od 38 kardinala prisutnih na svečanom proglašenju. Iz nejasnih razloga im je odbijen pristup prostoriji u kojoj se nalazio dokument. No, prema kanonskom pravu dokument je još uvijek valjan unatoč pogreškama, zaključio je povjesničar.