Dorothy Day o putovanju od ateizma do vjere i borbe za prava radnika

Tockazarez.hr

24.08.2023

Dorothy Day o putovanju od ateizma do vjere i borbe za prava radnika

Foto: Marquette University Archives

Prije godinu dana njujorška je nadbiskupija zatražila od Vatikana da aktivisticu Dorothy Day proglasi svetom, iako neki u Crkvi nisu baš skloni njezinim stavovima i aktivizmom. Pitaju se, je li ona previše “lijeva” da bi bila sveta. No, sada je papa Franjo napisao predgovor autobiografiji o njezinom životu, javlja Vatican News.

Papa Franjo napisao je predgovor u autobiografiji o životu Dorothy Day pod naslovom „Pronašla sam Boga kroz njegove siromahe. Od ateizma do vjere: moje unutarnje putovanje“ u uredništvu Vatikanske nakladničke knjižare LEV. Dorothy Day (1897.-1980.) bila je utemeljiteljica Katoličkog radničkog pokreta, novinarka, spisateljica, pacifistica i aktivistica, zapamćena po svom zalaganju za siromašne i socijalnu pravednost.

Posvetila je život socijalnoj pravdi i ljudskim pravima

Život Dorothy Day, kako nam sama govori na stranicama te knjige, jedna je od potvrda onoga što je Benedikt XVI. već snažno podupirao i čega se papa Franjo u više navrata prisjetio: „Crkva raste privlačnošću, a ne prozelitizmom“. Način na koji Dorothy Day pripovijeda o svom dolasku u kršćansku vjeru potvrđuje činjenicu da nisu ljudski napori ili lukavstva ono što ljude približava Bogu, već milost koja proizlazi iz milosrđa, ljepota koja proizlazi iz svjedočanstva, ljubav koja daje konkretne činjenice, istaknuo papa Franjo u svom predgovoru u knjizi koja je prevedena na talijanski jezik.

Proglašena službenicom Božjom 2000., Amerikanka Dorothy Day (1897.-1980.) posvetila je život socijalnoj pravdi i ljudskim pravima, posebno siromašnih, tlačenih radnika te marginaliziranih od strane društva. Papa je odao počast njezinom životnom svjedočenju napisavši da svi možemo učiti iz njezina nemira, njezina razumijevanja Crkve i načina na koji je služila drugima.

Borba za pravdu ostvaruje Božji san o pomirenom čovječanstvu

Opisujući nemir Dorothy Day, Papa je istaknuo njezin put od napuštanja vjerske prakse do ponovnog otkrivanja vjere u Boga, što je za nju predstavljalo puninu života. Dorothy je Boga vidjela ne samo kao utjehu, već i ispunjenje želje za smislom i radošću. Papa se potom osvrnuo na riječi koje je Dorothy Day uputila Katoličkoj crkvi, unatoč nedostacima i slabostima njezinih članova. Kako je rasla njezina privrženost istinama vjere, tako je raslo i njezino razmatranje same Crkve. Međutim, prepoznala je slabosti članova Crkve s poštenim i prosvijetljenim stavom koji je još uvijek mogao jasno vidjeti široku sliku poziva i identiteta Crkve: božanske, a ne ljudske stvarnosti koja nas vodi Bogu i s kojom Bog može doći do nas.

Konkretno nastojanje Dorothy Day da pomogne drugima kao aktivistica i novinarka postalo je svojevrsna „autocesta“ kojom je Bog dotaknuo njezino srce, naglasio je Papa. Ona je pokazala kako borba za pravdu nudi način da se ostvari Božji san o pomirenom čovječanstvu. Papa je dodao da danas i vjernici i nevjernici mogu biti saveznici u promicanju dostojanstva svake osobe kada ljube i služe napuštenim osobama. (mt/vaticannews)