Dražen Kutleša preuzima zagrebačku nadbiskupiju

Mario Trifunović

15.04.2023

Dražen Kutleša preuzima zagrebačku nadbiskupiju

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je kako „ima čast obavijestiti da je Sveti otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnog upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom“ i da će ga „naslijediti mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije“.

U medijima se ovih dana pisalo, a u crkvenim krugovima „glasno“ šaptalo da će dosadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu, 15. travnja, otići u mirovinu i da nedavno imenovani nadbiskup-koadjutor Dražen Kutleša službeno preuzima zagrebačku nadbiskupiju. To se i dogodilo. Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je kako „ima čast obavijestiti da je Sveti otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnog upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom“ i da će ga „naslijediti mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije“.

Kažu neki da je sve išlo prebrzo, pogotovo ako se prisjetimo da je Kutleša tek nedavno, u veljači, imenovan Bozanićevim nasljednikom. Razni su komentari na ovaj pothvat: jedni misle da je prekratko vrijeme od imenovanja do sada, a drugi da je Bozanić već u ondašnjem priopćenju dao naslutiti brzi rasplet ove pomalo nekonvencionalne situacije. Zašto nekonvencionalne? Smjena na ovakvoj visokoj razini trebala je još u veljači imati službeni okvir i zajedničko priopćenje, što se, kao što smo onda mogli vidjeti, nije dogodilo. Tada se tek novoimenovani nadbiskup-koadjutor javio iz Splita, a Kaptol je s očitovanjem kasnio punih sat vremena. U spomenutom priopćenju u veljači kardinal Bozanić je istaknuo da „jako želi da novi nadbiskup,  koji nam je sada dân kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku“, te da je još u prošloj godini tražio od pape Franje da ga razriješi dužnosti. Zapravo bi on tek u idućoj godini ispunio formalne uvjete za mirovinu, jer će tada navršiti kanonsku dob od 75 godina. Na kraju je ipak sve išlo brže od očekivanog, pogotovo za zagrebački kler koji nije baš oduševljen što im ponovno dolazi netko “sa strane”.

Dražen Kutleša je ime koje se godinama pojavljivalo u medijima, s početkom u 2011. godini, u jeku afere Dajla. Tada ga je papa Benedikt XVI. postavio za pomoćnika porečko-pulskom biskupu Ivanu Milovanu, ali s posebnim ovlastima kako bi smirio tenzije nakon famoznog spora oko benediktinskog samostana. Podsjećamo da je papa Benedikt XVI. u režiji tadašnjeg državnog tajnika kardinala Bertonea na trenutak suspendirao Milovana da bi kardinal iz vatikanske kurije potpisao dokumente u korist talijanskih benediktinaca. Kutleša je poslan u Istru da smiri situaciju i tenzije, a koliko je poznato, nakon toga se više nije puno ni čulo o sporu. Iz Istre je kasnije došao u Dalmaciju na mjesto splitsko-makarskog nadbiskupa, a pri kraju prošle godine postao je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.