Halikova oštra kritika tzv. mirovnih prosvjeda u Berlinu

Mario Trifunović

01.03.2023

Halikova oštra kritika tzv. mirovnih prosvjeda u Berlinu

Foto: Center for the Study of Europe, Boston University

Teolog Tomaš Halik brojne je prosvjednike predvođene Sahrom Wagenknecht i Alice Schwarzer u Berlinu prošli tjedan nazvao “Putinovim korisnim idiotima”.

Aktivistica za ženska prava Alice Schwarzer i političarka radikalne ljevice Sahra Wagenknecht iz stranke Die Linke, stranka koja je nasljednica istočnonjemačkih komunista, nedavno su objavile tzv. manifest za mir i pozvale na mirovni skup kod Brandenburških vrata u Berlin. Na tom skupu našli su se i ekstremisti i radikalni desničari, čulo se huškanje protiv njemačke vlade, a ujedno i proruski stavovi, zbog čega ih je češki teolog Tomaš Halik nazvao “korisnim idiotima” Vladimira Putina.

Halik se pokazao vidno ogorčenim ovim tzv. mirovnim skupom proteklog vikenda i nije štedio, kako organizatorice tako i prosvjednike, a bilo ih je oko deset tisuća. Jedni su govorili da je Njemačka još uvijek pod vanjskom kontrolom, a mislili su na SAD i NATO, zbog čega je treba osloboditi, a drugi ne priznaju demokratski poredak Njemačke. Takvi natpisi aludirali su na teoriju zavjere koja je popularna među onima koji se smatraju tzv. „građanima Reicha“, a koja dovodi u pitanje pravni status Savezne Republike i sugerira da Njemačka još uvijek postoji unutar granica Kaiserreicha. Pored takvih natpisa našlo se i onih s desničarskom ekstremističkom pozadinom, poput Qanon. Kaže tako jedan par iz Magdeburga, kako žele slobodnu Njemačku koja će biti neovisna o Amerikancima. Iako nije bilo riječi o tome u manifestu Alice Schwarzer i Sahre Wagenknecht, očito je da njihov pristup upravo ide u tom smjeru i privlači one s takvim stavovima.

“Ono što je Lenjin jednom rekao o jadno naivnim ljudima na Zapadu, da su korisni idioti, apsolutno je točno”, kazao je Halik u izjavi za reformsku skupinu “Wir sind Kirche”, a pritom je mislio na organizatore, uključujući i kršćanske pacifiste. Halik nadalje smatra da je Putin “Hitler našeg vremena”, jer “u potpunosti kopira Hiterovu politiku, koju smo vidjeli u Čehoslovačkoj: prvo osvojiti područje s jezičnim manjinama, zatim osvojiti cijelu zemlju i onda djelovati protiv drugih zemalja.”

Halik, koji je ujedno i predsjednik Češke kršćanske akademije, misli da se s Putinom ne može pregovarati, jer cinično krši sve međunarodne ugovore i prava. Zbog toga je potrebno brzo ojačati obranu okupirane Ukrajine, kako bi se svijet spasio od “imperijalnih planova Putinove Rusije”.