Hoće li papa Franjo ukinuti celibat?

Mario Trifunović

12.03.2023

Hoće li papa Franjo ukinuti celibat?

Foto: Synodaler Weg/Maximilian von Lachner/Točkazarez

Njemački biskupi i laici zatražit će preispitivanje celibata od pape Franje. Da je on spreman na takav korak, kazao je u razgovoru za argentinske medije.

Prije deset godina, točnije 13. ožujka 2013. godine, Argentinac Jorge Mario Bergoglio postao je novi Papa. U medijskim člancima te godine, njegovo se ime uglavnom nije pojavilo među favoritima, ako se uopće i pojavljivalo, pa su zato mnogi bili začuđeni kada se na loži bazilike sv. Petra pojavio ovaj isusovac, koji je pritom uzeo ime skromnog Franje Asiškog iz trinaestog stoljeća. Odabirom imena Franjo, Bergoglio je poslao svojevrsnu poruku kardinalima, biskupima i svećenicima, da želi „siromašnu Crkvu za siromašne“, što je bio svojevrsni „kulturšok“ za klerike.

Isto kao i tadašnji buntovni i revolucionarni Franjo Asiški u onom vremenu, tako je i papa Franjo u prethodnih desetak godina radikalno promijenio smjer Crkve. Teolozi i katolički mislioci ne moraju više strahovati da će biti sankcionirani ako kritički progovore, a njegov je nastup također otvorio prostor za slobodnu i nadasve iskrenu raspravu o mnogim temama. Jedna od tih tema je svećenički celibat.

Ovih dana, možda i u sklopu desete obljetnice otkako je postao Papom, u razgovoru za argentinski portal Infobae, papa Franjo rekao je da je spreman preispitati celibat u Crkvi, jer je to „privremeni recept“ zapadne Crkve. Tome je nadodao, kako oženjenim svećenicima ne fali ništa, a već postoje brojni oženjeni svećenici u Katoličkoj Crkvi, ali u istočnom obredu. “Drugim riječima, moglo bi se preispitati”, pitao je novinar, na što je papa Franjo odgovorio: “Da, da. Zapravo su svi u istočnoj Crkvi oženjeni, ili oni koji to žele. Oni imaju izbor… Prije ređenja se mogu odlučiti za brak ili celibat.”

Zanimljivo je svakako, kako je Katolička Crkva u Njemačkoj skoro pa u isto vrijeme, konkretnije prethodnog vikenda, službeno zatražila od Pape da preispita svećenički celibat. Taj je prijedlog na posljednjom zasjedanju Sinodalnog puta u Frankfurtu prihvaćen s 95 % glasova, a predviđa pored ostalog i davanje oslobođenje u pojedinačnim slučajevima.