I u Poljskoj je sve manje katolika

Tockazarez.hr

30.09.2023

I u Poljskoj je sve manje katolika

Envato


Poljska još uvijek nije kritična za Crkvu: 90% religioznih čine katolici. No detaljnija analiza posljednjeg popisa pokazuje značajan pad katolika u ovoj zemlji. Najpogođenija “vjerska” skupina su Jedi vitezovi iz filma “Star Wars”.

Broj katolika u Poljskoj značajno se smanjio u posljednjih deset godina. Prema detaljnoj analizi nacionalnog popisa stanovništva iz 2021. objavljenoj u četvrtak, 27,1 milijun ispitanika potvrdilo je pripadnost Rimokatoličkoj crkvi. No, na prethodnom popisu 2011. bilo ih je 33,7 milijuna.

Informacije o vjerskoj pripadnosti nije bilo obavezno navesti u anketi. Na ovo pitanje je odgovorilo 30,2 milijuna od 38 milijuna građana. Od sveukupnog broja onih koji su odgovorili na pitanje o vjeroispovijesti, 89,77% ih se izjasnilo da pripada Katoličkoj crkvi, što zapravo predstavlja pad u odnosu na 95,95% iz 2011. Ako se analiziraju podaci sveukupne populacije, broj katolika u Poljskoj pao je s 87,58% na 71,3%. Crkva u Poljskoj ne objavljuje nikakve informacije o onima koji su istupili.

Osim katolika, u Poljskoj je zastupljena i Ukrajinska crkva grkokatoličkog obreda. Kod njih su brojke ostale gotovo identične (33 000). Nakon katolika, najbrojnije vjerske skupine u Poljskoj su Pravoslavna crkva sa 151 000 vjernika (2011: 156 000) i Jehovini svjedoci sa 108 000 vjernika (2011: 137 000). Ostale vjerske zajednice u Poljskoj nemaju više od 100 000 članova.

Posljednji Jedi u Poljskoj je iščeznuo

Zanimljivo je nadodati da je došlo do značajnih promjena i u kreativnijim “vjerskim” organizacijama. Dok je prema Popisu iz 2011. u Poljskoj živjelo 1 343 članova imaginarnog Reda Jedi vitezova iz “Star Wars”, najnoviji Popis svjedoči da je ova zajednica u potpunosti iščezla. Umjesto toga, 2 312 Poljaka je iskazalo svoju vjernost pastafarijanizmu. Riječ je o famoznoj Crkvi Letećeg Špageti Čudovišta. Iako nemaju službenu organizaciju, pastafarijanci i kod nas prakticiraju svoju vjeru. Poprilično su samozatajni, no otkrivaju ih grupe i stranice na društvenim mrežama koje okupljaju nekoliko desetaka članova.

U utorak je poljska katolička novinska agencija KAI, zajedno s Državnim institutom za baštinu nacionalne misli (IDMN), predstavila studiju o “Crkvi u Poljskoj 2023.”. Autori ovog istraživanja otkrili su značajan pad povjerenja u Katoličku crkvu: u odnosu na 65% ispitanih prije deset godina, danas ih je 48%. Kod osoba do 40 godina očituje se jasno distanciranje od Crkve. Polovica ove dobne skupine podijeljena je na one koji su lojalni Crkvi i na one koji su se distancirali. U sažetku KAI-ja piše: “Sve donedavno vjerovalo se da će poljsko društvo biti mnogo otpornije na tendencije sekularizacije karakteristične za Zapad, ali čini se da takvo uvjerenje više nije održivo.”

katholisch.de