Islamistički progon kršćana u Pakistanu

Tockazarez.hr

22.08.2023

Islamistički progon kršćana u Pakistanu

KNA/Karin Leukefeld

Gnjevna rulja nasrnula je na kršćane u Pakistanu. Protiv 600 osoba pokrenuta je istraga zbog sumnje na terorizam. Humanitarne organizacije su zabrinute zbog najnovijih incidenata i pozivaju na veću sigurnost za pripadnike vjerskih manjina.

Nakon provale islamističkog nasilja nad kršćanima, policija u Faisalabadu u Pakistanu zbog sumnji na terorizam pokrenula je dvije veće istrage protiv više od 600 ljudi. Optužbe se odnose na pljačku i palež kršćanskih domova i crkve, izvijestio je u četvrtak pakistanski informativni portal Dawn. Osam osoba je već uhićeno i identificirano kao vođe nasilne gomile. Riječ je navodno o članovima ekstremnih islamističkih organizacija poput Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP).

Lažna vijest o uništenju Kurana kao povod progonu kršćana

U srijedu je bijesna gomila u industrijskom području Jaranwala u Faisalabadu opljačkala i zapalila pet crkava, oskvrnavila Biblije te napadala kuće kršćana i vandalizirala groblje. Val nasilja nad kršćanima pokrenula je lažna glasina da su dvojica kršćana oskvrnavili Kuran. Prema izvješću pakistanskih medija, pripadnici Tehreek-i-Labbaik Pakistan su tada preko razglasa u džamijama pozvali muslimane na osvetu i odmazdu. Ovaj najnoviji islamistički progon kršćana i provala nasilja izazvali su šok i bijes u Pakistanu i diljem svijeta. Privremeni premijer Anwaar ul Haq Kakar najavio je na X-u (bivši Twitter) “oštre mjere protiv onih koji krše zakon i napadaju manjine”.

Pakistanska stručnjakinja iz “Amnesty International” Rehab Mahamoor zatražila je od tamošnjih vlasti žurno rješavanje problema nasilja nad vjerskim manjinama. “Ženski akcijski forum” u glavnom gradu Punjaba Lahoreu osudio je oštećivanje crkava i Biblije te linč manjina.

Missio: “Kršćani su u velikom strahu”

Evangelički, katolički i anglikanski kršćani u regiji su “iznimno uplašeni te napuštaju zemlju iz straha od daljnjih napada”, objavila je humanitarna organizacija Missio. Oni strahuju da će se val nasilja nad kršćanima proširiti i na druge gradove. Partnerske organizacije pakistanskog ogranka “Missio” pozvale su “zapadne vlade da se kod pakistanske vlade založe za sigurnosna jamstva za kršćane u Pakistanu”. Katolička humanitarna organizacija “Kirche in Not” (hr. “Crkva u nevolji”) također je izrazila veliku zabrinutost.

U međuvremenu je, prema medijskim izvješćima, tisuće vojnika i policajaca raspoređeno u Jaranwalu u okrugu Faisalabad kako bi se spriječila daljnja eskalacija nasilja. Policija je u glavnom gradu Islamabadu oformila posebnu jedinicu za zaštitu manjina.

Bitno je imati na umu da je u ovoj većinski muslimanskoj republici blasfemija kažnjivo djelo. Sama istraga zbog blasfemije često je dovoljna da dođe do provale nasilja nad kršćanima u Pakistanu. U prošlosti su zbog navodne blasfemije izricane čak i smrtne kazne koje doduše još nisu izvršene. Ovi najnoviji napadi su do sada najozbiljniji.

KNA / Točka Zarez