Isusovac Klaus Mertes bori se sa zlostavljačima u svom redu

Tockazarez.hr

26.08.2023

Isusovac Klaus Mertes bori se sa zlostavljačima u svom redu

Foto: Julia Steinbrecht/KNA

Isusovac Klaus Mertes izvještava da u njegovom redu ima zlostavljača koji ne vide svoju krivnju i osjećaju se žrtvama procesa.

Isusovac Klaus Mertes (69), koji je prije 13 godina javno obznanio skandal zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, teško podnosi osuđene počinitelje i zataškavanja u svom redu. Baš kao što brat uvijek ostaje član obitelji, premješteni član reda ne može jednostavno biti isključen iz zajednice, rekao je Mertes u četvrtak navečer u njemačkom gradu Mülheimu an der Ruhr.

No, u njegovu redu ima počinitelja koji ne vide krivnju kod sebe i osjećaju se žrtvama procesa. Nadodao je kako nije mogao živjeti s njima u jednom gradu. “Treba mi udaljenost od 300 kilometara”, kazao je Mertes.

Mertes je objasnio da bi počinitelji također našli pristaše u redu. “Mitologija ‘Ja sam žrtva’ stvara podjelu u zajednici”, kazao je. Potreban je veliki trud da se ne uključite u lažni otrov suosjećanja. “Držim se na distanci”, rekao je svećenik na tribini na akademiji “Die Wolfsburg” biskupije Essen.

Keul: Uklonite umjetnička djela s vjerskih mjesta

Würzburška teologinja Hildegund Keul, voditeljica istraživačkog projekta “Vulnerabilities”, pozvala je da se umjetnička djela zlostavljača uklone s vjerskih mjesta. Pogođeni bi ponovno bili traumatizirani kada bi se suočili s radovima. Kao primjer navela je mozaičke radove Marka Rupnika u francuskom marijanskom hodočasničkom gradu Lourdesu. Rupnik je u međuvremenu isključen iz isusovačkog reda. (kna)