James Martin za njemački tjednik: “Promjene u Crkvi već su počele.”

Tockazarez.hr

28.09.2023

James Martin za njemački tjednik: “Promjene u Crkvi već su počele.”

KNA/Francesco Pistilli

Promjena u Katoličkoj crkvi već je počela, smatra američki isusovac i publicist James Martin.

Za američkog isusovca i publicista Jamesa Martina promjena u Katoličkoj crkvi već je počela. Svjetska sinoda koju je pokrenuo papa Franjo mogla bi biti “početak rasta u Crkvi”, kazao je Martin u razgovoru za prilog “Krist i svijet” njemačkog tjednika “Die Zeit”.

Martin se nada promjenama u pristupu prema homoseksualcima, lezbijkama i drugim seksualnim manjinama. Istodobno je ovaj isusovac, koji je jedan od najuglednijih svećenika u SAD-u, branio isključenje medija sa sinodskih rasprava. “Moj osjećaj je da se prava prosudba može razviti samo kada su razgovori otvoreni. To naravno zahtijeva povjerljivost”, kazao je Martin.

Nema “Trećeg vatikanskog sabora”

Prema njegovom mišljenju, zasad neće biti odlučujućeg sabora svih biskupa sveopće Crkve. “Mislim da nitko ne razmatra Treći vatikanski koncil. Nikakva sinoda, skupština ili Papa ne mogu se pozabaviti svim izazovima Crkve. Ali je li nerazumno vjerovati da skupina predanih katolika ne može pomoći u raspravi o nekim izazovnim temama?” – pitao je Martin.

Na pitanje kako misli da Crkva može vratiti svoj moralni kredibilitet u vrijeme skandala zlostavljanja i sve većeg broja onih koji odlaze iz Crkve, isusovac je odgovorio: “Priznavanjem svojih zločina i grijeha. Ispričavanjem i iskupljanjem. I čineći to, iznad svega treba propovijedati evanđelje. Najvažnija poruka Crkve nije knjiga, dokument ili tekst bilo koje vrste. Najvažnija poruka je osoba: Isus Krist.” (kna)