Mediji: Papa Franjo će imenovati Gänsweina za nuncija

Tockazarez.hr

12.04.2024

Mediji: Papa Franjo će imenovati Gänsweina za nuncija

Foto: KNA/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Njemački nadbiskup Georg Gänswein bi trebao postati papin veleposlanik.

Papa Franjo očito je obećao njemačkom nadbiskupu Georgu Gänsweinu mjesto nuncija u Vatikanu. Elisabetta Pique, dopisnica argentinskih novina La Nacion prva je donijela vijest o preokretu u ovoj priči, a slijedili su talijanski mediji poput “La Repubblica”.

Gänswein bi trebao postati apostolski nuncij na mjestu koje još nije navedeno. Sveta Stolica će uskoro objaviti službeno  imenovanje, rečeno je. Navodi se kako je odluka uslijedila nakon što je nadbiskup posjetio papu Franju povodom godišnjice smrti pape Benedikta XVI.

Podsjetimo da je nedavno izašla knjiga intervjua s papom Franjo pod naslovom “El sucesor” (Nasljednik) u kojoj je papa optužio bivšeg Benediktovog tajnika za “nedostatak pristojnosti i ljudskosti” jer je odmah nakon smrti bivšeg pape objavljena njegova knjiga memoara o godinama provedenim s njim.

Međutim, Papa je s obzirom na intrige u Vatikanu izričito rekao da se ljudima koji su pogriješili mora oprostiti i otvoriti novo poglavlje. Nešto drugačije vrijedi samo za ljude koji ostaju tvrdoglavi. Gänswein trenutno živi bez posla u matičnoj njemačkoj nadbiskupiji Freiburg. Bio je privatni tajnik Ratzingera, kasnije Benedikta XVI. punih 19 godina. Pratio ga je dok je Ratzinger još bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, kasnije dok je bio papa i onda dok je bio papa emeritus sve do njegove smrti.  (mt)