Mediji su pomogli Crkvi da se suoči sa skandalima

Tockazarez.hr

20.04.2023

Mediji su pomogli Crkvi da se suoči sa skandalima

“Zapravo vjerujem da mi kao Katolička crkva ne bismo došli ovako daleko da nam mediji nisu stali na prste s istraživanjem i pritiskom javnosti”, kazao je biskup Mainza, Peter Kohlgraf za Katoličku novinsku agenciju.

Biskup Mainza Peter Kohlgraf smatra da mediji igraju veliku ulogu u suočavanju sa skandalom zlostavljanja u Katoličkoj crkvi. “Zapravo vjerujem da mi kao Katolička crkva ne bismo došli ovako daleko da nam mediji nisu stali na prste s istraživanjem i pritiskom javnosti”, rekao je Kohlgraf u srijedu navečer na tribini u Mainzu. U konačnici je to zadaća medija, ne samo prema crkvama, nego prema svim društvenim skupinama. “Danas više ništa nije tajno.” To je dobro tako smatraju njemački biskupi, dok će recimo kler u Hrvatskoj u medijima vidjeti svojevrsnog neprijatelja.

Ravnatelj njemačke nacionalne televizije “ZDF” Norbert Himmler kazao je tijekom spomenute tribine da već dugi niz godina postoji tendencija koja ide prema kritiziranju institucija, a da to ne pogađa samo javne medije nego i crkve, stranke i sindikate. Kazao je kako društvo sve više dovodi u pitanje moćne i utjecajne institucije. Himmel je pored ostalog naglasio da su institucije bile dužne raščistiti pogreške i osigurati da se više ne ponove. Po Himmelu postoje i oni stavovi koji su opasni za demokraciju, a govore o sprezi javnih medija i/ili institucija s vladajućima.