Na putu za Emaus

Tockazarez.hr

02.04.2024

Na putu za Emaus

Envato

Anselm Grün piše o mogućnosti susreta uskrslog Isusa u teškim životnim situacijama.

Luka tumači Isusovo uskrsnuće ne samo kroz propovijedi koje stavlja Petru i Pavlu u usta nego nam donosi i nekoliko priča o tome kako su učenici susretali uskrslog Isusa. Kroz ove tekstove i nama postaje jasno kako bismo mogli susresti Uskrslog. Za Luku uskrsnuće nije događaj o kojem treba raspravljati. Uskrsnuće je nešto što se događa tamo gdje uskrsli Isus susreće svoje učenike.

Jednu od takvih scena Luka majstorski opisuje u priči o učenicima u Emausu (Lk 24,13-35): dvojica učenika razočarano bježe iz Jeruzalema, iz mjesta njihove nade. Međusobno su razgovarali o svojim razočarenjima. I dok su tako bili zadubljeni u svoj razgovor, prilazi im Isus, ali oni ga ne prepoznaju. Tek nakon što im je kroz Sveto pismo protumačio događaje koje su oni proživjeli i nakon što je sjeo s njima večerati, oni ga prepoznaju. No čim su ga prepoznali, on je nestao.

I mi često bježimo od životnih razočarenja poput učenika iz Emausa. Luka nam svjedoči da se uskrsnuće može dogoditi usred našeg puta i to dok još uvijek razmišljamo o našim uništenim iluzijama. Tada ćemo odjednom shvatiti smisao svega što nam se događa ili dogodilo. Oči će nam se otvoriti i bit će nam kristalno jasno da nismo sami. Uskrsli Isus je s nama na našem putu. No, iako nam lomi i pruža kruh, ne možemo zadržati iskustvo uskrslog Isusa. Čim ga prepoznamo, on nam automatski izmiče i

Luka nam svjedoči da se uskrsnuće može dogoditi usred puta dok još uvijek razgovaramo o našim uništenim iluzijama. Tada ćemo odjednom shvatiti smisao svega što nam se dogodilo. Oči će nam se otvoriti i postat će nas jasno da nismo sami. Uskrsli Isus je s nama na našem putu. Iako nam lomi i pruža kruh, ne možemo zadržati iskustvo uskrslog Isusa. Čim ga prepoznamo, on nam automatski izmiče.

Anselm Grün, Bilder von Jesus, Vier Türme Verlag Münsterschwarzach 2001.