Nadbiskup spriječio misu za fašističkog vođu

Tockazarez.hr

01.05.2024

Nadbiskup spriječio misu za fašističkog vođu

Foto: Miguel Medina/24sata

Tko to slavi fašiste?

Nadbiskup sicilijanske nadbiskupije Catanije Luigi Renna zabranio je misu zadušnicu za fašističkog vođu, tvz. Duce del Fascismo, Benita Mussolinija. Kako su u nedjelju izvijestili talijanski mediji, na dan Mussolinijeve smrti u novinama “La Sicilia” pojavila se osmrtnica u kojoj se pozivalo ljude na misu u župnu crkvu Santa Caterina.

No, nije došlo do toga jer je nadbiskup spriječio takve planove. To je pak jasno dao do znanja službenim priopćenjem: “Sveta misa u crkvi Santa Caterina u Cataniji u spomen na Benita Mussolinija je otkazana”, objavila je nadbiskupija. Između ostalog je Renna naredio da se crkva zatvori. Cilj je bio spriječiti “neprimjerene ideološke izjave”, kojih je u posljednje vrijeme bilo nekoliko. Još 2016. godine pričalo se o skandalu, a pritom se i širio video koji jasno pokazuje ljude koji dižu desnicu na rimski pozdrav, tzv. “saluto romano”.

Slična situacija u Zagrebu

Slična situacija ali bez nadbiskupove intervencije dogodila se još 2019. godine u centru Zagreba kada je udruga “Hrvatski domobrani Zagreb” uputila poziv na “spomen misu povodom 70 godina vječne selidbe duše poglavnika dr. Ante Pavelića” preko društvenih mreža. Uz poziv stajalo je: “Neka mu je duša u vječnom miru među anđelima”. Tada su oko stotinu ljudi slušali propovijed na kojoj je bilo naglašeno da se radi o misi zadušnici za fašističkog poglavnika, čovjeka koji je odgovaran za genocid nad Židovima, Srbima i Romima.

Tada crkvene vlasti u Zagrebu nisu reagirali niti pokušavali spriječiti misu za Pavelića. No, ta misa svakako nije bila prva misa za führersku dušu i njegove štovatelje, pa se postavjalo pitanje zašto i kako je bilo moguće da nitko iz nadbiskupije nije reagirao. Ivica Jurjević, koji je na čelu zagrebačkog ogranka spomenute udruge, tada je – Achtung ironija – prožet duhom evanđelja poslao izrazito kršćansku poruku: “Moramo slistiti komuniste da ih ne bude na licu zemlje”.