Nathalie Becquart: Pitanje o ulozi žene u Crkvi je “mega tema”

Tockazarez.hr

07.09.2023

Nathalie Becquart: Pitanje o ulozi žene u Crkvi je “mega tema”

Foto: Twitter

Veća uključenost žena u Crkvi traži se diljem svijeta, a mnogi pritom priželjkuju i ređenje žena, ali ne svi. Zato je potreban oprez, smatra jedna od najutjecajnijih žena u Katoličkoj crkvi, dotajnica Sinode, Nathalie Becquart.

Dotajnica Sinode Becquart smatra pitanje o ulozi žene znakom vremena i “mega temom” u Katoličkoj crkvi. “Uvjerena sam, kao i mnogi drugi, da je potrebno više žena na važnim i utjecajnim pozicijama”, kazala je u četvrtak za njemački “Tagespost”. Gdje god su žene i muškarci zajedno vodili, došlo bi do boljih odluka.

Globalni konzultacijski procesi Svjetske sinode pokazali su da se u cijelom svijetu postavlja pitanje većeg sudjelovanja žena u Crkvi. U Njemačkoj i nekim drugim zemljama dodatno se traži i ređenje žena za đakonice i svećenice. “Ali ovaj zahtjev nipošto nije posvuda jednoglasno postavljen”, kaže Becquart. Ne može biti cilj Svjetske sinode donositi odluke u koje “polovica ili tri četvrtine naroda nije uključena”, naglasila je Becquart. Katolkinje diljem svijeta vrlo su različite i nemaju iste prioritete i perspektive. U mnogim je zemljama, primjerice, važno da se Katolička crkva bori protiv nasilja i diskriminacije žena.

Papa Franjo ima zanimljiv pristup ovom pitanju, objasnila je Becquart. On odvaja ređenje i odgovornost. Crkva bi se na taj način mogla “otrgnuti od klerikalnog modela u kojem je sve na leđima klera” i postati konačno Crkva “gdje svi zajedno djeluju i ostvaruju poslanje”.

Prvo zasjedanje je ove godine u listopadu u Rimu, a 2024. godine slijedi drugi dio. Po prvi put će sudjelovati i veći broj laika, dakle žena i muškaraca. Nakon globalnih konzultacijskih procesa postoji niz pitanja otvorenih za sinodalnu raspravu, a velik dio povratnih informacija odnosio se na ulogu žene u Crkvi i društvu. (mt)