Njemački biskupi upozoravaju na uzlet desničara

Mario Trifunović

29.09.2023

Njemački biskupi upozoravaju na uzlet desničara

Foto: IMAGO/Peter Back/IMAGOSTOCK&PEOP

Desni populizam i Crkva ne idu skupa, smatra predsjednik Njemačke biskupske konferencije, Georg Bätzing.

Puno se pisalo o njemačkoj stranci Alternativa za Njemačku (ukratko AfD), pogotovo nakon što je Državni ured za zaštitu ustava stranku klasificirao kao desničarsko-ekstremističku, a posebno nakon što su neki iz te stranke bili uključeni u pokušaj rušenja njemačke Vlade prije nekoliko mjeseci.

Prije državnih izbora u Hessenu i Bavarskoj, Bätzing upozorava na utjecaj AfD i poziva na društvenu pobunu. U razgovoru je šef Njemačke biskupske konferencije kazao da smatra ovu rastuću podršku AfD-u velikim problemom. Njemačka je po Bätzingu u “kritičnoj situaciji” te poziva na svojevrsni bunt: “Ljudi moraju ustati protiv AfD-a!”

Stajališta AfD-a nespojiva su s onima Katoličke crkve

AfD za Bätzinga “nije alternativa za Njemačku” već smatra da “oni žele alternativnu Njemačku”. Njihov cilj je poznat jer ga zapravo ne kriju od javnosti, a to je ksenofobna i antieuropska zemlja u koju žele pretvoriti Njemačku.

Zašto ekstremisti imaju toliki broj simpatizera nije baš toliko jednostavno za objasniti, ali zasigurno je jedna od činjenica da birači “ne primjećuju” kako stranke ozbiljno shvaćaju “brige i probleme” ljudi. Zato Bätzing zahtijeva “znak demokratske, europske i otvorene Njemačke”, a od Crkve da osudi nehumana i antidemokratska stajališta. Za njega je problematično ako se netko uključi u stranku AfD-a i pritom radi u Crkvi, jer se kršćanski pogled na čovjeka i čovječanstva ne poklapa s onim pogledima i stajalištima AfD-a. “To Crkvu čini nepouzdanom”, zaključio je biskup.

Upozorenje da desni ekstremizam i Crkva ne idu skupa

“Uvjeren sam da su stajališta AfD-a nespojiva s onima Katoličke crkve”, kazao je Bätzing u ponedjeljak povodom konferencije za novinare. Stranka nije “alternativa za Njemačku već želi alternativnu Njemačku”. Bätzing je ponovio kritiku koju je izrazio u razgovoru za novine Bild, pa je dijelove stranke opisao kao ksenofobične i ekstremističke. “Mi kao Katolička crkva možemo se samo ograditi od toga”, dodao je. Zadaća Crkve je raditi na demokratskoj i kozmopolitskoj Njemačkoj, a obavljanje dužnosti u Crkvi također je nespojivo s članstvom u stranci.

“Želimo, a to je vrlo jasno, demokratsku, europsku i otvorenu Njemačku koja se suočava s problemima koje ima”, kazao je Bätzing pred novinarima u Wiesbadenu pred jesenskim zasjedanjem Njemačke biskupske konferencije.

Iako su se neki od biskupa poput nekadašnjeg nadbiskupa Münchena, kardinala Marxa, znali ograditi od AfD-a, ova kritika šefa njemačkih biskupa jasno je upozorenje i stav službene Katoličke crkve u Njemačkoj. Pogotovo nakon što se prethodnih mjeseca u anketama zabilježio veliki rast ove desničarske stranke.

24sata