Novi prefekt Fernández smanjuje očekivanja od sinode

Tockazarez.hr

03.10.2023

Novi prefekt Fernández smanjuje očekivanja od sinode

CNA/Daniel Ibanez

Za sada neće doći do velikih promjena na Sinodi, kazao je novi kardinal i prefekt Dikasterija za nauk vjere, Víctor Manuel Fernández.

Novi prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Víctor Manuel Fernández, koji je na toj dužnosti nekoliko tjedana, smanjio je očekivanja od Svjetske sinode. Svatko tko očekuje velike promjene bit će razočaran, rekao je Fernández za španjolsku agenciju ACI Prensa. Za sada neće biti razvoja po pitanju nauka niti velikih promjena, kaže Fernández.

Sinoda neće donijeti neke velike promjene jer nije tako zamišljena. “Barem ne ove godine”, naglasio je novi kardinal. “Nakon toga ćemo vidjeti što će se dogoditi, ali ne možemo očekivati ​​previše za ovu sinodu ove godine.” Zamolio je posebno novinare i medije da “smanje očekivanja”. Biskupska sinoda o sinodalnosti službeno počinje ove srijede.

Teološki rad mu je vrlo važan

Fernández je bio među 21 klerika koji su na subotnjem konzistoriju na Trgu svetog Petra postali kardinali. Početkom srpnja papa Franjo imenovao ga je prefektom Dikasterija vjere, a tamo je počeo raditi početkom rujna.

Njegovo imenovanje za prefekta šokiralo ga je, rekao je Fernández agenciji. No, riječ je o intenzivnom teološkom radu koji mu je “pri srcu” jer Dikasterij ima “vrlo dobar tim” teologa, što mu daje sigurnost u radu. Na pitanje što za njega znači imenovanje za kardinala, odgovorio je da je to poziv na više hrabrosti i slobode od vlastitog ega i vlastitih potreba.