Novi zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić

Tockazarez.hr

14.01.2023

Novi zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić

Na uočnicu svetkovine svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, 14. siječnja, Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u kojem je dosadašnji zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić postao zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa.

Mons. Milan Zgrablić rođen je u Pazinu, 1960. Rano obrazovanje je završio u Biskupskom sjemeništu u Pazinu.

Biskup mons. Dragutin Nežić poslao ga je u Zadar, u Nadbiskupsko sjemenište Zmajević gdje dovršava srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1986. diplomirao je teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Za svećenika je zaređen 1986. u Rovinju. Potom je imenovan prefektom Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru do 1990. godine.

U Porečkoj i Pulskoj biskupiji, bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja. Odlazi u Rim na postdiplomski studij duhovnosti na Papinsko sveučilište Gregoriana. Nakon završenog studija u Rimu imenovan je voditeljem učeničkog doma u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji u Pazinu do 1997., kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa.

Mons. Zgrablić bio je osamnaest godina župnik u Rovinju do 2015. Od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Porečke i Pulske biskupije. Godine 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, a 2019. kanonikom Stolnog kaptola svetog Mavra u Poreču. U svećeničkoj službi obnašao je i niz drugih dužnosti u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Papa Franjo imenovao ga je 7. travnja 2022. novim nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije. Na Spomendan Bezgrešnog Srca Marijina, 25. lipnja 2022., mons. Zgrablić zaređen je za biskupa u zadarskoj katedrali svete Stošije.

Na uočnicu svetkovine svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, 14. siječnja 2023., Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u kojem je prihvaćeno odreknuće od službe zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Sukladno kanonskim propisima, od 14. siječnja 2023., dosadašnji zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić postao je zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa.

(Vatican News – am)