Od danas puše novi vjetar u vatikanskom Dikasteriju za nauk vjere

Mario Trifunović

06.09.2023

Od danas puše novi vjetar u vatikanskom Dikasteriju za nauk vjere

Foto: kna/canva/Nadbiskupija La Plate

Je li od danas gotova era nemoralnih metoda i progona onih teologa koji su kritički propitivali neke točke crkvenog nauka?

Papa Franjo nakon apostolskog pohoda Mongoliji nije stao. Naprosto je odmah u utorak 5. rujna nastavio s radom i posjetio vatikanski Dikasterij za nauk vjere, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice. Tu je susreo i zahvalio isusovcu i subratu, kardinalu Luisu Ladariju za njegov rad kao prefekt Dikasterija, nekadašnje “Inkvizicije” kako se ured zvao još davno prije reforme.

Od danas na Ladarijino mjesto dolazi novoizabrani kardinal Victor Manuel Fernández iz La Plate u Argentini, koji je svojim izjavama u javnosti “šokirao” konzervativno krilo Katoličke crkve. Može se kazati da će od sada s Fernándezom puhati novi vjetar u vatikanskom Dikasteriju.

Imenovanje Fernandeza, papinog sunarodnjaka, izazvalo je kontroverze. Godinama se Fernándeza smatra Franjinim najvažnijim “ghostwriterom” o teološkim temama. Mediji su ga optuživali da je kao nadbiskup La Plate činio pogreške u rješavanju slučajeva zlostavljanja, što je i Fernández priznao. Iz konzervativnog krila jedva su dočekali “volej” prema papi Franji, pa su iz prašnjave arhive izvadili knjigu o “poljupcima” koju je Fernández napisao još kao dušobrižnik mladih. Time su upozoravali na moguće vratolomije po pitanju crkvenoga nauka, jer smatraju da će novi prefekt biti zadužen za dalekosežno moralno-teološko otvaranje.

“Od tebe očekujem nešto sasvim drugačije”

Podsjetimo da je novi argentinski prefekt u razgovoru za španjolski internet portal Infovaticana otkrio kako smatra blagoslov istospolnih parova mogućim. Ako se blagoslov dijeli tako da ne dođe do zabune sa sakramentom ženidbe, onda ga se može svakako analizirati i potvrditi. Po njemu pitanje blagoslova postaje pomalo i pitanje mudrosti, ne samo teologije. Treba, naime, pripaziti da se razlikuje što je sakrament, a što blagoslov, kazao je Fernández. U spomenutom razgovoru naglasio je da će Dikasterij voditi u skladu sa sinodalnošću koju promiče papa Franjo, a to također znači da će otvoriti prostore za “skladan rast” koji “štiti kršćansko učenje učinkovitije od bilo kojeg mehanizma kontrole”.

Papa Franjo je početkom srpnja u svom pismu novom prefektu dao do znanja da od njega očekuje nešto “sasvim drugačije”:

“Dikasterij, kojim ćeš predsjedati, u nekim drugim vremenima koristio se nemoralnim metodama. Bila su to vremena u kojima se, umjesto promicanja teološkog znanja, proganjalo zbog mogućih doktrinarnih pogrešaka. Ono što od tebe nedvojbeno očekujem je nešto sasvim drugačije”, pisao je Franjo. “Štoviše, poznato ti je da Crkva ‘treba rasti u svom tumačenju objavljene Riječi i u svom razumijevanju istine’ (Evangelii Gaudium), bez da se nameće jedan način izražavanja. Jer, ‘različiti pravci filozofskih, teoloških i pastoralnih promišljanja, ako se dopusti da ih Duh uskladi u poštovanju i ljubavi, također mogu učiniti da Crkva raste.’ Ovaj harmonični rast očuvat će kršćansku doktrinu učinkovitije od bilo kojeg mehanizma kontrole,” zaključio je.

30. rujna ove godine Fernández će postati kardinal s još dvadesetak svećenika, a kao prefekt Dikasterija postaje dakako najvažniji čovjek nakon Pape u pitanjima vjere. Do kakvih će promjena doći, pokazat će vrijeme. No, jedno je sigurno: Pod Fernándezom zasigurno više neće doći do “nemoralnog” progona onih teologa koji će kritički propitati neke točke crkvenog nauka.