Optužbe za populizam: Schüller vs. Fernández

Tockazarez.hr

14.09.2023

Optužbe za populizam: Schüller vs. Fernández

Foto: Facebook

Kanonski pravnik Thomas Schüller nije Fernandezu ostao dužan pa je novog prefekta Dikasterija za nauk vjere optužio za populizam.

Ako Fernández tvrdi da Crkva u Njemačkoj ima “ozbiljnih problema” jer više nema teologe na razini prijašnjih vremena, to je “nažalost učestao narativ koji se širi”, rekao je Schüller u srijedu u razgovoru za katolički portal “Kirche und Leben”. Lijeve i desne skupine u Katoličkoj crkvi nastojale bi “ovisno o svojim crkveno-političkim interesima demantirati Katoličku crkvu u Njemačkoj jer im teme, ideje i prioriteti ne odgovaraju”, nastavio je profesor iz Münstera.

Schüller se zapitao u kojem je trenutku Fernández prestao obraćati pozornost na njemačku i europsku teologiju – “osobito jer je učiteljstvo u početku vrlo kritično promatralo nedvojbeno velike teologe Karla Rahnera i Josepha Ratzingera”

Fernández je iznio kritike na njemački Sinodalni put u razgovoru za “National Catholic Register” u ponedjeljak. Crkva u Njemačkoj ima ozbiljnih problema i očito mora razmišljati o novoj evangelizaciji. Pritom više nema teologa na razini prijašnjih vremena. “Rizik Sinodalnog puta leži u vjerovanju da će Crkva u Njemačkoj procvjetati ako dopusti neke progresivne inovacije”, rekao je Fernández. Ali to nije ono što papa Franjo predlaže, smatra novi prefekt.

Što se tiče katoličke teologije u Njemačkoj, Schüller je naglasio da je njezina snaga prije svega u tome što je ona prisutna na državnim sveučilištima: „Stoga smo pred izazovom da ne živimo u vlastita četiri zida kao na crkvenim sveučilištima, nego da su tu prisutna i pitanja sociologije, prirodnih kao i humanističkih znanosti”. Teologija je stoga dio mreže raznih znanosti koja postavljaju pitanja. Istodobno, Schüller je naglasio da danas više ne postoje nekoliko ključnih osoba niti usredotočenost na jednu osobu. “Ne, teologija je pluralnija te stoga kompatibilnija.”

“Čisti peronizam argentinske sorte”

Također je odbacio Fernándezovu izjavu da Crkva u Njemačkoj mora više razmišljati o novoj evangelizaciji. “Ovo je također popularna priča: U Latinskoj Americi, Africi i Oceaniji Crkva je mlada i još se vjeruje, a vi u Europi imate novac, ali ste siromašni vjerom”, naglasio je Schüller. Zbog određenih društvenih zbivanja, Crkva u Europi doista ima problema s kontinuiranom inkulturacijom vjere, no to ipak nije razlog da se na taj način izigravaju nova evangelizacija i kritička teologija koja je utemeljena na razumu. “To je čisti peronizam argentinske sorte”, kazao je teolog.

Fernández se smatra glavnim savjetnikom pape Franje, rekao je Schüller. S iznimkom enciklike “Laudato Si”, njegovi se spisi više bave teologijom koja je usmjerena na riječi kao što su “nova evangelizacija”, “sinodalnost”, “Duh Sveti”, a to pak nije uvijek dobro promišljena teologija. “To je veliki nedostatak ovog pontifikata. Očigledno je Fernández jedan od nosivih stupova u ovom pontifikalnom projektu. To ne bi bilo dobro za budućnost”, kritizirao je 62-godišnjak koji predaje na Sveučilištu u Münsteru od 2009. godine.