Papa Franjo: Bole ga koljena, hoda na štapu, ali je i dalje neumoran u misiji

Mario Trifunović

18.12.2023

Papa Franjo: Bole ga koljena, hoda na štapu, ali je i dalje neumoran u misiji

Foto: KNA/Vatican Media/Romano Siciliani

Papa Franjo navršio je 87 godina – ali ne odustaje od službe i svog programa.

Koljena ga bole, bez štapa i kolica više ne može. Ali još manje bez svog pretrpanog rasporeda. Papa Franjo i dalje je neumoran i ne odustaje od svoje misije, iako slavi svoj 87. rođendan. To ovog skromnog isusovca čini jednim od najstarijih vladajućih papa. Od početka papinstva se zna za nekolicinu drugih Petrovih nasljednika koji su bili iste dobi ili stariji.

Benedikt XVI. odrekao se službe u 85. godini života. Navodno je najstariji papa bio Agatho koji je služio Crkvi do svoje 104. godine. Međutim njegova navodna godina rođenja više je legendarne naravi nego što je se može povijesno potvrditi. No, Franjini postupci i akcije za buduće generacije neće biti puke legende već povijesne činjenice.

Nekima je Argentinac revolucionaran, a drugima nije dovoljno učinio po nekim pitanjima – zna se da je ipak mnogima stao na žulj, posebice konzervativnijem krilu Katoličke crkve što je pokazao u posljednje vrijeme.

No, vratimo se na najnoviju gotovo povijesnu novost koju je poglavar Katoličke crkve ovih dana otkrio u razgovoru za meksičku televiziju. Radi se o tome da Franjo ne želi biti pokopan u vatikanskoj kripti bazilike Svetog Petra, već u bazilici Svete Marije Velike i da je već sve spremno. Ako se usporedi s papama iz neposredne prošlosti, ovo je još jedna od Franjinih povijesnih poteza – ali to ne znači da razmišlja o povlačenju iz službe, mada je općepoznato da će to napraviti kad bude vrijeme. Franjo se još osjeća dobro i zato želi nastaviti svoj program, pa je najavio dodatna putovanja u Belgiju, Polineziju i rodnu Argentinu u 2024. godini, iako su ova posljednja dva još na listi čekanja dok je Belgija potvrđena.

Sukob s američkim biskupima

Da je njegov program odnosno vizija vrlo jasna, pokazao je prije nekoliko tjedana kada je reagirao na nekoliko američkih biskupa koji su godinama radili probleme i kritizirali nešto drukčiji smjer Katoličke crkve. Jedan od njih je glasni kritičar Joseph Strickland iz male teksaške biskupije Tyler. Prema nunciju u SAD-u, Vatikan je upozoravao Stricklanda zbog upitnog vođenja biskupije kojom upravlja još od 2012. godine. Strickland je naime već godinama zvijezda u desnim katoličkim medijima poput radikalnog Lifesitenews-a ili nešto umjerenije televizijske postaje EWTN, a preko društvenih mreža poput platforme „X“ (nekoć Twitter) okupio je više od stotine tisuća pratitelja koji ga nakon otkaza još više slave kao heroja i žrtve Papinog progona tradicionalističkih biskupa i svećenika.

Preko svojih profila i platformi kritizirao je Franjine pozitivne riječi o homoseksualnim vezama 2020. godine kao „zbunjujuće i vrlo opasne“, a još u 2021. godine usprotivio se Papinoj odluci da ograniči slavljenje svete mise po starom latinskom obredu. Papa je 2021. godine svojim dokumentom „Traditionis custodes“ reagirao na masovni fenomen u SAD-u i Francuskoj, gdje je sve više mlađih svećenika koji odbijaju slaviti misu po novom važećem Rimskom obredu Drugog vatikanskog sabora. Stručnjaci i komentatori poput John Allena Jr. s američkog katoličkog portala „Crux“ smatraju da je Papa ograničio tzv. staru misu zbog činjenice da se njom politički manipulira te se šalju nazadne poruke koje se više ne uklapaju u novu viziju Katoličke crkve.

Strickland i ne baš mali broj svećenika i biskupa poput američkog kardinala Raymonda Burkea, smatraju da je ograničenje spomenute stare latinske mise snažan udarac prema vjernicima. Burke je tada ukazao na kanonske, povijesne i teološke greške te je naglasio kako je svoju kritiku napisao „kao biskup i kardinal, u zajedništvu s rimskim prvosvećenikom i s posebnom odgovornošću da ga podupre u pastoralnom radu i u vodstvu sveopće Crkve”.

Burkeu je uzeo kardinalsku plaću i vatikanski stan

Krajem studenog 2023. Papa je tijekom sastanka voditelja vatikanskih Dikasterija najavio stegovne mjere prema kardinalu Burkeu. Razlog tome je što je Burke svojim riječima i djelima naštetio crkvenom jedinstvu i prekršio svoje obećanje biti poslušan Papi kao kardinal. Burke navodno već neko vrijeme boravi u svom domu u Wisconsinu i samo rijetko koristi službenu rezidenciju u Rimu. Benedikt XVI. je Burkea 2008. pozvao za prefekta Vrhovnog sudišta Apostolske signature u Vatikanu te je brzo postao kardinal. 2014. godine papa Franjo ga je smijenio s te dužnosti. Konzervativni kardinal u je prošlosti više puta kritizirao Franjin smjer. Primjerice je bio jedan od četvorice kardinala koji su 2016. godine, nakon objave papinskog pisma “Amoris Laetitia”, kritizirali mogućnost primanja pričesti ponovno vjenčanih rastavljenih u određenim slučajevima. Također su on i još četiri kardinala ponovno pisali Papi uoči Svjetske sinode u listopadu, koja se bavila temeljnim pitanjima o crkvenom ustavu i većom uključenošću vjernika i laika u život Crkve.

Jedan je neimenovani kardinal Rimske kurije kazao za novinu „La Nación“ da je Burke otišao predaleko u svojoj kritici. „Nekoliko je puta prešao crvenu liniju. Da se ovako obračunao s nekim od prethodnih papa, posljedice bi osjetio mnoge ranije.“ Burke je, po neimenovanom kardinalu, umirovljeni kardinal koji neprestano dovodi u pitanje Franjin autoritet i zbunjuje obične ljude. Stoga je bilo više nego kontradiktorno da je Papa Burkeu isplaćivao plaću i osiguravao mu luksuzni stan u kojem je primao „Franjine najveće protivnike“.

Drugačija vizija Crkve

Iz ovoga je vidljivo da papa Franjo ima posve drugu viziju za Crkvu od svojih kritičara i onih koji bi Crkvu vratili nekoliko stoljeća natrag. Franjo naime želi uključiti žene u vodstvo Crkve, staviti ih na utjecajne pozicije (što je već i učinio), zalaže se za prihvaćanje LGBTQ osoba, zagovara milosrđe prema onima kojima nije uspio brak i u novim su odnosima, otvara mogućnost da Crkva možda u skoroj budućnosti zaredi žene za đakonice, a ponajviše želi uključiti sve vjernike, i muškarce i žene, u život Crkve što je pokazao sa Svjetskom sinodom u listopadu ove godine koja se nastavlja iduće godine na jesen.

Nekima previše liberalan, drugima konzervativan, trećima neprijatelj – ipak, Katolička crkva s papom Franjom više nije ista. Kada su ga novinari jednom pitali bi li unatrag napravio nešto drugačije, kazao je smijući se: „Sve! Sve drugačije!“ Ali kaže da je učinio sve na što ga je Duh Sveti nadahnuo. „A ako nisam, pogriješio sam“, dodao je. Franji za rođendan ne trebaju posebna iznenađenja. Za njega je to dan kao i svaki drugi. Osim toga, on ionako radije sam priprema iznenađenja kroz cijelu godinu – što mu jako dobro ide.

24sata (17. prosinca 2023.)